Nieuws/Buitenland
1642554310
Buitenland

Magistraat wilde rechter Brazilië vermoorden

Rodrigo Janot.

Rodrigo Janot.

BRASILIA - De voormalige chef van het Openbaar Ministerie van Brazilië mag voorlopig geen gerechtsgebouwen in het land meer betreden. Een rechtbank legde Rodrigo Janot een gebiedsverbod op nadat hij in een interview heeft gezegd dat hij twee jaar geleden van plan was een rechter dood te schieten, meldt de BBC.

Rodrigo Janot.

Rodrigo Janot.

Janot was als hoogste aanklager van Brazilië betrokken bij processen tegen de voormalige presidenten Michel Temer, Dilma Rousseff en Luiz Inacio Lula da Silva. Hij zei in een interview met de krant O Estado de S. Paulo dat hij in mei 2017 met een wapen op zak het hooggerechtshof in Brasilia was binnengelopen om een rechter te vermoorden. Die zou valse geruchten hebben verspreid over zijn dochter.

„Het zou geen bedreiging zijn, het zou een moord worden. Ik ging hem vermoorden en daarna zelfmoord plegen”, aldus Janot die binnenkort zijn memoires publiceert. Toen hij alleen was in een van de ruimtes van het gerechtsgebouw, kwam hij tot inkeer. Volgens Janot was het „de hand van God” die daar een rol in speelde. De politie heeft zijn huis doorzocht om het wapen in beslag te nemen.