Nieuws/Binnenland
1643524
Binnenland

Slechts onderzoek naar stoppen klokverzetten

Europarlement heeft gestemd: zomertijd voorlopig niet afgeschaft

Tweemaal per jaar wordt de klok een uurtje verzet. Binnenkort voorbij?

Tweemaal per jaar wordt de klok een uurtje verzet. Binnenkort voorbij?

Amsterdam - Aan het tweemaal per jaar verzetten van de klok komt nog even geen einde. Het Europees Parlement heeft de Europese Commissie wel gevraagd de voor- en nadelen nog eens op een rijtje te zetten.

Tweemaal per jaar wordt de klok een uurtje verzet. Binnenkort voorbij?

Tweemaal per jaar wordt de klok een uurtje verzet. Binnenkort voorbij?

Een voorstel om het dagelijks bestuur van de EU meteen te vragen om te kiezen voor dan wel zomer- dan wel de wintertijd haalde het niet. Het was wel spannend, maar uiteindelijk was er een verschil van 61 stemmen in het 751 leden tellende Parlement.

CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik is teleurgesteld. „Een klein stapje in de lange weg om het klokverzetten in de EU te stoppen”, toont ze zich echter wel strijdvaardig. Want de eerste stap tot afschaf is wel genomen denkt ze. Er komt een onderzoek.

Belastingbetaler

„Er zijn al tig onderzoeken waarin wordt aangetoond dat het verzetten van de klok slecht is voor de gezondheid. Dit gaat de belastingbetaler weer een hoop extra geld kosten”, zegt ze. „Maar ja, zo werkt het in een democratie soms nou eenmaal.”

De kwestie staat nu in ieder geval Europees echt op de kaart, stelt ze. Over een half jaar kan het weer aan de orde komen. „Hier kunnen ze toch niet meer omheen.”

Ook haar collega van de ChristenUnie Peter van Dalen treurt dat het Europees Parlement eerst weer de bal vooruit trapt in plaats van echt stelling te nemen. „Weer studeren... De effecten zijn bekend. Stoppen met die klokwisseling.”

De CU-Europarlementariër stelt dat mensen maar ook dieren dagen of zelfs weken van slag kunnen raken. „Dit treft ook jonge kinderen. Bovendien zijn er tegenstrijdige berichten over de vraag, welke milieuvoordelen de maatregel heeft.”

Voorstanders van het klokverzetten wijzen op voordelen als lange avonden in de zomer. Over de negatieve claims op de gezondheid wordt soms met ongeloof gereageerd. Veel Europarlementariërs stellen dat zij als frequente reizigers dan menselijke wrakken zouden moeten zijn vanwege alle tijdsverschillen die zij telkens overbruggen.

Duitsers

Het waren de Duitsers die in de Eerste Wereldoorlog de zomertijd invoerden om kolen te besparen. Nederland volgde het voorbeeld. Na de Tweede Wereldoorlog werd het gebruik weer afgeschaft. Maar in 1977, naar aanleiding van de oliecrisis, werd het verzetten van de klok ingevoerd. Nu geldt er een Europese verordening waardoor landen verplicht zijn tweemaal per jaar de klok een uur voor- en weer achteruit te zetten.