Nieuws/Binnenland
164392
Binnenland

Eis werkstraf na opruiing tegen Gülenaanhang

ALMELO - De officier van justitie in Almelo wil dat een 53-jarige man uit Enschede een werkstraf van 80 uur opgelegd krijgt wegens opruiing, omdat hij via Facebook ernstige bedreigingen zou hebben geuit tegen aanhangers van Fethullah Gülen. De verdachte begon met de provocaties op zijn openbare Facebookpagina na de couppoging in Turkije in juli vorig jaar.

In meerdere berichten dreigde hij met de dood en martelingen van aanhangers van Gülen, de politieke tegenstander van de Turkse president Erdogan. Hij schreef dat er geen plaats is in Nederland voor separatisten en landverraders en riep inwoners van Enschede op diens onderkomens in brand te steken. Ook moesten deze ’bastaarden’ worden opgehangen.

Volgens de aanklager is door deze teksten de stap om echt tot geweld over te gaan, aanzienlijk verkleind. Veel Gülenaanhangers zijn doodsbang geweest en ze zijn dat misschien nog, zei de officier. De verdachte heeft spijt getoond, maar toch wil het OM een duidelijk signaal afgeven aan de maatschappij dat dit soort uitlatingen niet getolereerd worden.

Uitspraak op 24 mei.