Nieuws/Buitenland
16440
Buitenland

President Italië wil eerst nieuwe kieswet

Sergio Mattarella (r) spreekt Matteo Renzi.

Sergio Mattarella (r) spreekt Matteo Renzi.

ROME - De Italiaanse president Sergio Mattarella wil dat het parlement eerst een nieuwe kieswet aanneemt voordat er nieuwe verkiezingen worden gehouden, heeft een bron in de naaste omgeving van de president dinsdag gezegd. Minister van Binnenlandse Zaken Angelino Alfano heeft gezegd dat de verkiezingen na het verwachte aftreden van premier Matteo Renzi in februari kunnen plaatshebben, maar dit lijkt door de voorwaarde van Mattarella onhaalbaar.

Sergio Mattarella (r) spreekt Matteo Renzi.

Sergio Mattarella (r) spreekt Matteo Renzi.

Het is aan de president om het huidige parlement te ontbinden. De nieuwe wet moet wat hem betreft volgen op een uitspraak van het constitutionele hof over de wet die vorig jaar werd aangenomen voor de verkiezing van de Kamer van Afgevaardigden. De zaak dient pas op 24 januari. Voor de verkiezing van de Senaat geldt sinds 2014 een andere wet. Stemmen met twee verschillende kieswetten staat volgens velen garant voor aanhoudende politieke instabiliteit.

Renzi kondigde zijn aftreden aan nadat hij een referendum over grondwetswijzigingen had verloren. De president vroeg hem aan te blijven totdat de begroting is goedgekeurd, waarover woensdag wordt gestemd. De leiding van Renzi's Democratische Partij (PD) bespreekt woensdag de toekomststrategie. In de partijleiding gaan stemmen op voor een regering van nationale eenheid.

De twee voornaamste oppositiepartijen, de eurosceptische Vijfsterrenbeweging en de rechtse Lega Nord, dringen allebei sterk aan op verkiezingen. Maar het zal tijd kosten om een nieuw kiessysteem op te zetten en na de ontbinding van het parlement moeten er 45 dagen campagne kunnen worden gevoerd.