Nieuws/Binnenland
164424288
Binnenland

Door storing zakt aantal positieve coronatests tot onder 20.000

Voor het eerst in week tijd minder coronapatiënten in ziekenhuis

Een ambulance voor het Erasmus MC in Rotterdam.

Een ambulance voor het Erasmus MC in Rotterdam.

ZEIST - Na zes aangesloten dagen van stijgingen is het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen woensdag gedaald. In totaal zijn er nu 2768 Covidpatiënten opgenomen. Dat zijn er 77 minder dan dinsdag, zo blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Door een storing is het aantal positieve coronatests gezakt tot onder de 20.000. Intussen voert Nederland de Europese lijst aan met zestien vastgestelde omicrongevallen.

Een ambulance voor het Erasmus MC in Rotterdam.

Een ambulance voor het Erasmus MC in Rotterdam.

Op de verpleegafdelingen liggen momenteel 2181 coronapatiënten, 69 minder dan een dag eerder. Op de intensive cares nam het aantal mensen met Covid-19 af met 8 tot 587. Het is de eerste keer in bijna 2 maanden dat op een dag zowel de ic-bezetting als de kliniekbezetting daalt.

Met de stijgingen van de afgelopen tijd leek het erop dat er woensdag voor het eerst meer coronapatiënten in de ziekenhuizen liggen dan bij de piek van vorige winter. Bij het hoogtepunt op 5 januari lagen er 2890 coronapatiënten in de ziekenhuizen. Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), voorziet dat deze grens op korte termijn ruimschoots wordt gepasseerd.

Afgelopen etmaal werden op de verpleegafdelingen 42 nieuwe coronapatiënten binnengebracht. Op de ic’s werden 322 mensen opgenomen. Er liggen al een tijdje meer coronapatiënten dan niet-coronapatiënten op de ic’s. De intensive cares behandelen nu 472 ’non-Covid-patiënten’. Dat zijn mensen die bijvoorbeeld een zwaar ongeluk hebben gehad of behandeld worden vanwege kanker of hartproblemen. In totaal liggen er nu 1042 patiënten op deze afdelingen. De totale capaciteit op de ic’s is 1124 bedden.

Aantal positieve coronatests zakt tot onder 20.000 na storing

Door een storing is het aantal positieve coronatests gezakt tot onder de 20.000, voor het eerst in meer dan twee weken. Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 18.588 nieuwe gevallen geregistreerd. Hoeveel het er zouden zijn geweest zonder de storing, weet het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) niet.

De storing zit in het RIVM-systeem waar de meldingen binnenkomen. Dit kan betekenen dat het cijfer donderdag wordt aangepast wanneer de positieve tests alsnog zijn verwerkt.

Het aantal positieve tests stabiliseert de laatste weken. Dagelijks zijn er 20.000 tot 23.000 bevestigde besmettingen. Het RIVM heeft „sterk het vermoeden” dat het werkelijke aantal besmettingen afvlakt, en dat het geen vertekend beeld is door de topdrukte bij de teststraten van de GGD’en.

In de afgelopen week registreerde het RIVM 149.951 bevestigde besmettingen. Dat is ruim 4 procent minder dan het totaal over de zeven dagen ervoor. Het is de eerste keer sinds 3 oktober dat het aantal positieve tests op weekbasis daalt.

Het aantal sterfgevallen steeg met 45. Dat is ongeveer vergelijkbaar met het niveau over de afgelopen dagen. Dat het overlijden van deze mensen nu is gemeld, wil niet zeggen dat ze in de afgelopen dag zijn overleden. Wanneer een coronapatiënt aan de gevolgen van de besmetting sterft, duurt het even voor dit wordt doorgegeven aan het RIVM.

Sinds het begin van de epidemie zijn bijna 2,7 miljoen positieve tests geregistreerd. Van bijna 19.500 mensen is zeker dat ze aan het virus zijn overleden. De werkelijke aantallen liggen hoger.

Zestig omikrongevallen in EU, meeste in Nederland

Nog eens vijftien mensen uit de Europese Unie blijken de omikronvariant onder de leden te hebben. Daarmee stijgt het totale aantal bevestigde gevallen naar 59, meldt de Europese gezondheidsdienst ECDC.

Nederland voert de lijst aan met zestien vastgestelde omicrongevallen. In Portugal zijn veertien mensen positief getest op de virusversie en in Duitsland negen mensen. De andere landen waar het virus is vastgesteld, zijn Oostenrijk, België, Tsjechië, Denemarken, Frankrijk (het overzeese gebiedsdeel Réunion), Italië, Spanje en Zweden. Volgens het ECDC zijn de meeste positief geteste personen onlangs in Afrika geweest. Niemand is voor zover bekend ernstig ziek geworden van de variant.