Nieuws/Binnenland
1644762696
Binnenland

Oppositie verdeeld over compromis steunpakket

Lodewijk Asscher.

Lodewijk Asscher.

Den Haag - Met het compromis over het steunpakket voor de economie heeft minister Koolmees het chagrijn bij de oppositie over het schrappen van de ontslagboete enigszins kunnen wegmasseren. Maar de strengere regels voor zelfstandigen zorgden voor onvrede.

Lodewijk Asscher.

Lodewijk Asscher.

In het nieuwe steunpakket krijgen zzp’ers wier partners genoeg verdienen geen bijstand meer van de overheid. Dat viel donderdag in het debat over het noodpakket niet goed bij een groot deel van de oppositie, waaronder PVV, GroenLinks, SP en PvdA. „400.000 zzp’ers krijgen hierdoor niets meer. Dat is erg onrechtvaardig”, zegt PVV-leider Wilders. De partijen willen dat deze zzp’ers ook in het tweede steunpakket bijstand krijgen.

Ook Kamerlid Van Weyenberg van coalitiepartij D66 had zijn vraagtekens bij de gang van zaken. Hij vroeg aan zijn partijgenoot minister Koolmees (Sociale Zaken) of het niet mogelijk is om een ’tussenvorm’ te bedenken: „Het is nu eigenlijk van niets naar alles.”

Maar Koolmees bood geen ruimte. Een andere oplossing paste niet in de ’snelheid en uitvoerbaarheid’ die het kabinet graag wil leveren. „Dat is te makkelijk”, vond SP-fractieleider Marijnissen, maar Koolmees was niet te vermurwen.

’Beter dan wat er was’

De minister heeft wel de steun van de PvdA binnen. Fractieleider Asscher was blij met het compromis dat Koolmees woensdagavond met vakbonden en werkgevers sloot. Daarmee komt er toch een afgezwakte vorm van de ontslagboete in het nieuwe steunpakket, terwijl werkgevers een hogere vergoeding voor vaste lasten krijgen.

De PvdA’er dreigde vorige week nog tegen het hele noodpakket te stemmen, als de ontslagboete geschrapt werd. Een ’onverantwoordelijk dreigement’, verweet Van Weyenberg hem. Volgens Wilders ging Asscher nu ’door de pomp’, door het compromis te omarmen. Asscher liet de kritiek van zich af glijden: „Ik vind het niet geweldig wat er ligt, maar ik vind het beter dan wat er was. Ik denk echt: jongens, ga je eigen werk doen.”

SP, GL en PVV stribbelden nog wel tegen. GroenLinks-fractieleider Klaver noemde het steunpakket van in totaal 17,5 miljard euro ’kwantitatief heel groot, maar kwalitatief mager en onvoldoende’. SP-fractieleider Marijnissen en Wilders keerden zich nog nadrukkelijk tegen het schrappen van de ontslagboete.