Nieuws/Binnenland
164487
Binnenland

Boetes van 239 euro per stuk

Flitspaal in de fout: 1279 onterechte bekeuringen verstuurd

ALKMAAR - 1279 automobilisten zijn onterecht bekeurd. Ze werden tussen 22 en 27 februari geflitst op een kruispunt in Alkmaar terwijl ze door groen of oranje reden. Dat heeft het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) en het Openbaar Ministerie aan NH Nieuws laten weten

Bij de kruising van de Heilooër Tolweg en de Kennemerstraatweg aan de rand van Alkmaar werden de automobilisten geflitst. Toen de boetes op de mat vielen, gingen veel automobilisten op onderzoek uit. Daaruit bleek dat ze onterecht op de bon waren geslingerd.

De fout lag bij een onzorgvuldige reparatie van een flitspaal door een monteur, aldus Mariël van Dam van het Openbaar Ministerie. „Hij heeft de kabels verkeerd aangesloten. In plaats van op rood licht werd er daardoor op groen licht geflitst. Dat is een bijzondere fout.”

’Excuses’

Vijf dagen lang viel niet op dat de kabels waren omgedraaid. Op 27 februari werd de paal uitgezet. Toen waren er 1279 boetes uitgedeeld van 239 euro per stuk. Het OM en het CJIB hebben het excuses aangeboden voor de fout.

De boetes zijn inmiddels ingetrokken. Wie al heeft betaald, krijgt het geld teruggestort. Sinds 3 mei staat de paal weer aan. Alleen mensen die te hard rijden worden geflitst. Binnenkort zal de paal opnieuw worden gerepareerd. Dat kan deze ook weer op het door rood rijden controleren, aldus het CJIB.