Nieuws/Binnenland
16462
Binnenland

Chauffeur steunt kortgeding spoorwegovergang

Crash Winsum krijgt staartje

De omstreden overgang bij Winsum.

De omstreden overgang bij Winsum.

WINSUM - Het kortgeding tegen ProRail om een veiligere spoorwegovergang in het Groningse Winsum wordt mede ingediend door de echtgenote van melktransporteur Aijolt Egges. Dat zegt advocaat Alvin Kolder.

De omstreden overgang bij Winsum.

De omstreden overgang bij Winsum.

Volgende week woensdag komt de zaak voor bij de rechtbank in Leeuwarden. De zaak werd in eerste instantie alleen ingediend door Nanning Kazemier, vader van de in 2014 omgekomen Gerjon Kazemier (24). Kazemier strijdt al langer voor een veiligere spoorwegovergang, sinds zijn zoon op de onbewaakte overgang om het leven kwam.

Bij de spoorwegovergang botste vorige maand een trein tegen een melkvrachtwagen. De trein ontspoorde en er vielen achttien gewonden. In 2014 kwam behalve de 24-jarige jongeman een paar maanden eerder een 67-jarige man om het leven. Ook diens zoon heeft zich bij de indieners van het kortgeding gevoegd.

Dat melktransporteur Egges zich niet zelf achter het kortgeding schaart, heeft volgens advocaat Kolder een juridisch-technische reden. De man, die overigens niet de chauffeur is die betrokken was bij de botsing, startte eerder een handtekeningenactie voor een veiligere overgang.

Over het kruispunt, aan de Voslaan, is al lang gesteggel. ProRail gaat een omleiding aanleggen om het punt op te heffen, maar dat duurt de indieners van de zaak te lang. ,,We eisen nu dat die er medio februari is en dat tot die tijd een verkeersregelaar, die in contact staat met de machinist, bij de overgang wordt neergezet’’, aldus advocaat Kolder.