Nieuws/Buitenland
1646384820
Buitenland

Weer grote betoging Black Lives Matter in Washington

De demonstranten komen samen bij het Lincoln Memorial.

De demonstranten komen samen bij het Lincoln Memorial.

WASHINGTON - Amerikanen zijn zaterdag (lokale tijd) massaal de straat op gegaan om te demonstreren tegen racisme en politiegeweld. In meerdere steden verzamelden duizenden mensen zich. In Washington werd de grootste demonstratie gehouden, die vredig verliep.

De demonstranten komen samen bij het Lincoln Memorial.

De demonstranten komen samen bij het Lincoln Memorial.

Reden van de onvrede is de dood van de zwarte Amerikaanse arrestant George Floyd. Hij bezweek twee weken geleden nadat hij in Minneapolis hardhandig werd aangepakt door een blanke agent. Sinds zijn dood zijn er in de Verenigde Staten elke dag protesten, die ook regelmatig uitliepen op geweld en plunderingen.

Toch verliepen de betogingen zaterdag over het algemeen rustig. In Washington werd een mars gehouden naar het Witte Huis. "Het voelt alsof ik onderdeel ben van een groep die de wereld wil veranderen voor iedereen", zei een demonstrant daar. Velen droegen bordjes met teksten als "geen vrede zonder gerechtigheid", "stop racisme nu" of "ik krijg geen adem".

Niet alleen in Washington, maar ook in steden als New York, Atlanta, Philadelphia, Chicago, Los Angeles, San Francisco, Boston en Miami werd er geprotesteerd. Zelfs in de kleinere stad Vidor, berucht om de associaties met de racistische beweging Ku KLux Klan.

’Een dag voor de geschiedenisboeken’

De autoriteiten hadden zich de afgelopen tijd voorbereid op ’misschien één van de grootste demonstraties ooit’ in de Amerikaanse stad, zoals Peter Newsham, de baas van de politie aldaar, zich liet ontvallen.

De Black Lives Matters-organisatoren wilden een miljoen mensen op de been brengen, op Twitter werd #1MillionDCSaturday gelanceerd. De autoriteiten verwachtten dat die aantallen onmogelijk zouden zijn, maar 200.000 mensen zouden zomaar de straat op kunnen gaan, werd voorspeld.

Washington lijkt zich te hebben ontwikkeld tot het centrum van de protesten, waarschijnlijk ook doordat een deel van de woede gericht is op Donald Trump. De Amerikaanse president heeft het harde politie-ingrijpen op 25 mei in Minneapolis met de dood van Floyd tot gevolg veroordeeld, maar hij zou niet stellig genoeg afstand nemen van racisme en onvoldoende begrip tonen voor de heersende boosheid over de discriminatie en onrechtvaardigheid.

Ook in andere Amerikaanse steden, waaronder New York, Los Angeles, Chicago en Philadelphia, gingen mensen de straat op om hun ongenoegen te uiten. De tv-stations brachten dat live in beeld.

Bij eerdere gelegenheden, vlak na het dramatische overlijden van Floyd, waren er ernstige ongeregeldheden en werden winkels geplunderd, politieauto’s in brand gezet, en talloze openbare voorzieningen vernield. Inmiddels zijn in veel staten en steden de maatregelen versoepeld, zoals de instelling van een avondklok, en is de politie opgedragen niet onnodig zware middelen en methodes in te zetten.

Duitsland

Ook in verscheidene Duitse steden hebben zaterdag duizenden mensen geprotesteerd tegen racisme en politiegeweld. In München gingen in totaal ongeveer 25.000 mensen de straat op, in Berlijn 15.000. De meeste bijeenkomsten verliepen vreedzaam, maar mede door de enorme opkomst waren er ook enkele schermutselingen. In Berlijn werd met stenen en flessen gegooid naar de politie en omstanders.

In Hamburg, waar 14.000 mensen meededen, zorgde vuurwerk voor een onvriendelijke apotheose. De nog overgebleven menigte werd met behulp van een waterkanon verspreid. In München verschenen de meeste demonstranten ten tonele. Op de Königsplatz was een betoging aangekondigd van maximaal 200 mensen. Uiteindelijk verzamelden 7000 mensen zich op dat plein. De politie liet herhaaldelijk weten dat het te druk was en dat demonstranten, veelal in donkere kleding, onvoldoende afstand hielden. Toen de toestroom bleef aanhouden, werd het gebied waar de actievoerders hun zegje - ’Black Lives Matter’ - mochten doen fors uitgebreid.

Londen

Ook in andere wereldsteden werd geprotesteerd, waaronder Parijs en Londen. Bij die manifestaties lukte het nauwelijks om afstand te houden. Ook waren hier en daar wanklanken te horen vanwege misdragingen.

safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd
safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd