Nieuws/Binnenland
1647573254
Binnenland

OM: 10 jaar cel en tbs voor doden van 85-jarige vrouw in Nijkerk

ZUTPHEN - Voor het doden van een 85-jarige vrouw in Nijkerk is maandag 10 jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen een 47-jarige vrouw uit Amsterdam. Ook acht het Openbaar Ministerie bewezen dat de verdachte een paar dagen later poogde de dochter van het slachtoffer te doden.

De politie trof na zorgen van de buren in de middag van 3 november 2020 de 85-jarige bewoonster dood aan onderaan de trap. Ze was in doeken gewikkeld en bleek te zijn neergestoken. Later werd duidelijk dat ze was doodgebloed door elf steekwonden. De 47-jarige Amsterdamse Metsie R. werd al snel als verdachte aangehouden maar na drie dagen werd de gevangenhouding niet verlengd. Er lag kennelijk te weinig bewijs, maar op de dag van haar vrijlating ontdekte de recherche een vingerafdruk van haar in het bloed van het slachtoffer in de woning.

De politie wilde haar een dag later, op 7 november, opnieuw arresteren. Omdat ze bij de dochter van het slachtoffer verbleef, belden agenten daar aan. In die woning bleek net dat de dochter in haar hals was gesneden. „Ik wilde haar helpen”, zei R. hierover in de rechtszaal. „Daarmee bedoelde u dat u haar van het leven wilde beroven?” vroeg de voorzitter. R. knikte bevestigend.

Drank en drugs

Metsie R. had drie nachten niet geslapen toen ze bij de 85-jarige aanbelde. Ze had drank en drugs gebruikt. Zelf zei ze de rechters dat ze al lang vecht tegen haar ’rode waas’, woede-aanvallen waarover ze geen controle heeft. Volgens een van de zoons van het slachtoffer is zijn moeder vermoord om een rekening van 200 euro. „Ik hoop dat je nooit meer vrijkomt”, zei hij tegen de verdachte.

Dat de dochter van het slachtoffer aan Metsie vroeg om haar te doden, achtte de officier van justitie niet geloofwaardig. Door een combinatie van een persoonlijkheidsstoornis en drank- en alcoholgebruik is de kans groot dat de verdachte opnieuw de fout in gaat, zei de officier. Het letsel bij de dochter van de 85-jarige vrouw was potentieel dodelijk. Daarom is tbs met dwangverpleging noodzakelijk, zei hij. De advocaat van de verdachte benadrukte dat Metsie juist wel is gevraagd de vrouw te helpen bij haar zelfdoding. Ze bepleitte tbs met voorwaarden.

De uitspraak van de rechtbank volgt op 21 mei.