Nieuws/Buitenland
1647736984
Buitenland

Voormalig FARC-gijzelaar Betancourt wil president Colombia worden

PARIJS - Twintig jaar nadat Ingrid Betancourt door rebellengroep FARC gevangen werd genomen, wil ze opnieuw meedoen aan de presidentsverkiezingen van Colombia. De rebellen gijzelden Betancourt toen ze als senator ook al campagne voerde om president te worden. Ze zat zes jaar vast, tot het Colombiaanse leger haar in 2008 bevrijdde.

„Ik wil afmaken waar ik in 2002 aan begon”, aldus de 60-jarige Betancourt. Ze hoopt de kandidaat te worden namens de centrumpartijen. Als ze wordt genomineerd kan ze op 29 mei meedoen aan de eerste verkiezingsronde.

Volgens Betancourt is Colombia „klaar voor een koerswijziging.” Als centrumkandidaat ziet zij zichzelf als alternatief voor de conservatieve zittende president Iván Duque en de populaire linkse kandidaat Gustavo Petro.

In 2016 sloten de FARC en de Colombiaanse regering een vredesakkoord. Hierbij kwam een conflict van 52 jaar ten einde. Een speciaal tribunaal vervolgt meerdere FARC-kopstukken voor de ontvoering van minstens 21.000 mensen en het rekruteren van duizenden kinderen. Vorig jaar had Betancourt zelf een ontmoeting met leiders van de voormalige rebellengroep.