Nieuws/Binnenland
1648657371
Binnenland

Kantine TU Delft verkoopt alleen nog vega: ’Een straf’

DELFT - De kantine van de faculteit Bouwkunde van de TU Delft verkoopt vanaf deze week geen enkele hamburger, kroket of een broodje zalm meer.

Dat meldt het AD. Het gaat om een primeur, nog nooit zette een universiteit in Nederland deze stap.

Volgens de TU is de maatregel belangrijk om de campus binnen tien jaar CO2-neutraal te maken. „Als we serieus iets aan klimaatactie willen doen, moet dus ook ons voedselpatroon veranderen”, zegt Andy van den Dobbelsteen, coördinator duurzaamheid van de TU Delft.

Volgens hem had de universiteit al jaren een ’vleesgeoriënteerde catering’. „Terwijl dat niet per se overeen komt met de behoeften van veel studenten.”

Keuze

Niet iedereen is blij met de keuze. TU-medewerker Harold (57), zelf al 34 jaar werkzaam bij de universiteit, ziet de aanpassing juist als een beperking van de keuzevrijheid. „De TU wil graag het beste jongetje van de klas zijn. Maar als vleeseter word je zo wel gestraft.”

Harold spreekt van ’een gevaarlijke ontwikkeling.’ „Ze denken volgens mij niet verder dan de theorie. Als burger krijg je steeds minder keuze en dat is op z’n minst zorgwekkend.”

Kroketje

Kritiek op sociale media over ’vegaterreur’ wijst Van den Dobbelsteen van de hand. Volgens hem zijn de reacties overwegend positief. „Men zal snel beseffen dat ze de geliefde rundvleeskroket niet hoeven te missen. Met oesterzwammen als vleesvervanger is het verschil amper te merken.”

John Mesker, eigenaar van snackbar Die Twee vlak bij de faculteit Bouwkunde, treurt niet om het nieuwe beleid. „Ik ontvang studenten die een kroketje of iets anders lekkers willen hier met open armen.”