Nieuws/Binnenland
1648877
Binnenland

Ruim 300 mensen kopen ’laatste wil-poeder’

De Coöperatie Laatste Wil heeft dodelijk poeder geregeld voor meer dan 300 van haar leden. Dat kan strafbaar zijn. Uit documenten blijkt hoe de coöperatie de distributie heeft aangepakt.

Een eigen medisch onderzoek door de Coöperatie Laatste Wil naar de wilsbekwaamheid van de leden valt „buiten de doelstelling” van de organisatie, zo is te lezen in een protocol, dat in het bezit is van NRC.

Volgens de coöperatie hebben de mensen dit middel op eigen initiatief besteld nadat ze vorig jaar september had bekendgemaakt een legaal te verkrijgen poeder te hebben gevonden waarmee mensen op humane manier hun leven kunnen beëindigen.

Duizend leden

De Coöperatie Laatste Wil kreeg er duizenden leden bij nadat vorig jaar de publiciteit werd gezocht. Het ledental steeg na de aankondiging van enkele honderden naar zo’n 20.000. Ook een paar honderd Belgen hebben zich bij de organisatie gemeld.

„Hun gemiddelde leeftijd is 68 jaar”, aldus voorzitter Jos van Wijk.

Het middel kan alleen worden aangeschaft als iemand achttien jaar of ouder is en minstens een half jaar lid. De coöperatie houdt sinds eind januari zogenoemde inkoopbijeenkomsten voor leden.