Nieuws/Buitenland
1648908
Buitenland

Mogelijk minderjarigen betrokken bij seksfeesten

’Oxfam hield orgies op Haïti na aardbeving’

Archieffoto van een kampement van Oxfam.

Archieffoto van een kampement van Oxfam.

Port-au-Prince - Medewerkers van hulporganisatie Oxfam hebben met geld van de ngo seksfeestjes georganiseerd met prostituees op Haïti, waarbij sommige meisjes mogelijk minderjarig waren. Dat gebeurde op missie na de verwoestende aardbeving in 2010, waarbij 220.000 mensen overleden en 1,5 miljoen Haïtianen dakloos werden.

Archieffoto van een kampement van Oxfam.

Archieffoto van een kampement van Oxfam.

Dat schrijft The Times op basis van een uitgelekt intern rapport, dat spreekt van „een cultuur van straffeloosheid” onder de medewerkers. De vrouwen of meisjes deden mee aan, zoals een bron het noemt, ’orgies van Caligula-achtige proporties’. Dat was een Romeinse keizer die befaamd en berucht was voor zijn seksfeesten.

Grote spil in de zaak is een Belg: Roland van Hauwermeiren (68), landmanager namens Oxfam. Volgens The Times heeft hij de prostitutiepraktijken bevestigd, en is hij inmiddels opgestapt. De orgies vonden plaats in een villa die door hem was gehuurd, met geld van de ngo.

Roland van Hauwermeiren wordt genoemd als grote spil in de zaak.

Roland van Hauwermeiren wordt genoemd als grote spil in de zaak.

Van Hauwermeiren kreeg een ’geleidelijk en waardig’ afscheid. Ontslag kon ’serieuze gevolgen’ hebben voor het werk van de organisatie, zo staat te lezen in het rapport. Twee andere topmannen konden zelf opstappen, terwijl vier medewerkers wel ontslagen zijn wegens seksuele uitbuiting, het downloaden van porno, pesten en intimidatie.

Verder zijn er geen stappen ondernomen. Justitie op Haïti kreeg niets te horen, aldus de Britse krant, omdat het volgens Oxfam zeer onwaarschijnlijk was dat daar ’überhaupt iets mee zou gebeuren’. De Britse organisatie voor goede doelen, de Charity Commission, klaagt dat het wel is geïnformeerd, maar dat veel details over bijvoorbeeld de mogelijk minderjarige prostituees zijn weggelaten.

Oxfam: alles open gedaan

Oxfam, dat voor de missie op Haïti 70 een budget van 70 miljoen euro had, bevestigt dat er meldingen zijn geweest van ontmoetingen met minderjarige prostituees, maar stelt dat hun leeftijd niet kon worden vastgesteld. Het bedrijf ontkent de zaak in de doofpot te hebben gestopt.

„Iedere aantijging van misbruik nemen we extreem serieus. Meteen na de meldingen hebben we een onderzoek gestart (waaruit het rapport is voortgekomen, red.) en daarover hebben we ook gecommuniceerd. Als gevolg van het rapport zijn medewerkers ontslagen.”

Weet u meer? Reageer, indien gewenst anoniem, door te mailen naar [email protected] of een bericht te sturen via de WhatsApp-tiplijn 06-13650952.