Nieuws/Binnenland
1649456
Binnenland

Personeel op kantoor beduusd na nieuws over orgies

Oxfam Novib: seksrapport ook in Nederland bekend

Beelden uit Haïti, dat nu opkrabbelt na orkaan Irma.

Beelden uit Haïti, dat nu opkrabbelt na orkaan Irma.

DEN HAAG - Het nieuws dat Oxfam-medewerkers seksfeesten hebben georganiseerd met prostituees, die mogelijk ook nog minderjarig waren, is ook in Nederland ingeslagen als een bom. „Iedereen loopt hier een beetje verdwaasd rond”, zegt een woordvoerder van Oxfam Novib, die bevestigt dat het rapport ook door de Nederlandse top gelezen moet zijn.

Beelden uit Haïti, dat nu opkrabbelt na orkaan Irma.

Beelden uit Haïti, dat nu opkrabbelt na orkaan Irma.

„Het is als een schok binnengekomen”, vertelt de woordvoerder, die toegeeft dat Nederlandse leidinggevenden het rapport ’ongetwijfeld’ onder ogen moeten hebben gehad. Waarom er al die jaren niets over is gezegd, kan hij niet zeggen.

„Het is niet vanzelfsprekend dat je het dan meteen wereldkundig maakt. Collega’s in Engeland hebben het onderzocht en ook gemeld aan autoriteiten. Daarna zijn er maatregelen genomen tegen die mensen, zoals je mag verwachten”, doelt hij op het ontslag van vier medewerkers.

Slappe maatregel?

Toch werd een Belgische spil in de zaak, Roland van Hauwermeiren, met zachte hand naar de uitgang gedirigeerd zonder ontslagen te worden of andere consequenties te hoeven vrezen. Dat deed de organisatie om gezichtsverlies te voorkomen, zo blijkt uit het rapport.

Roland van Hauwermeiren

Roland van Hauwermeiren

Bovendien werden autoriteiten in de VS naar eigen zeggen niet volledig geïnformeerd door Oxfam, terwijl justitie op Haïti nooit iets hoorde over de zaak. „Of die maatregelen tekortschieten, kan ik niet zeggen. Daarvoor hebben wij in Nederland te weinig details.”

Nederlanders

Bij de seksfeesten zijn geen Nederlanders betrokken geweest, zo stelt de organisatie. Wel zijn er in 2010 Nederlanders heen en weer gereisd, maar die waren vooral op de achtergrond betrokken bij logistiek en samenwerkingen met partners, zegt de woordvoerder. „We hebben zelf weinig veldmedewerkers. De Britse tak heeft een sterkere humanitaire afdeling. Wij steunen hen vooral financieel.”

Wel benadrukt hij dat de orgies niet door de beugel kunnen. „Dit is iets dat zó niet hoort. Dat jonge vrouwen in crisissituaties ook nog eens slachtoffer worden. Afschuwelijk en onacceptabel.”

Weet u meer? Reageer, indien gewenst anoniem, door te mailen naar redactie-i@telegraaf.nl of een bericht te sturen via de WhatsApp-tiplijn 06-13650952.