Nieuws/Binnenland

Retourtje Amsterdam-Londen 80 euro

Flitstrein naar Londen gaat binnenkort toch rijden

De Britse flitstrein Eurostar start 4 april toch twee keer per dag snelle verbindingen tussen hartje Londen, Rotterdam en Amsterdam. Op de rit naar Londen moeten reizigers echter nog twee jaar uitstappen in Brussel om door de beveiliging en paspoortcontrole te gaan.

Dat komt omdat Nederland en het Verenigd Koninkrijk nog geen grensovereenkomst hebben voor de Kanaaltunnel. Die afspraken zijn naar verwachting pas eind 2019 gereed. Terwijl NS International en ProRail er 100% klaar voor zijn, onder meer met speciale Eurostar-terminals op Amsterdam en Rotterdam CS om reizigers en bagage in te checken.

De rit van Londen naar Rotterdam (3 uur) en Amsterdam (3.40 uur) gaat wel rechtstreeks zonder uit- of overstappen in Brussel-Zuid. Eurostar werkt samen met Thalys op de route tussen Brussel en Nederland. Schiphol wordt overgeslagen, omdat het perron daar te krap is voor deze superlange trein, waarin elke rit 900 passagiers passen.

Tarieven bekend

Eurostar heeft nu ook de tarieven bekendgemaakt. Vanaf 40 euro enkele reis. Daarmee wordt de flitstrein naar Londen concurrerend met het vliegtuig. Dat is volgens topman Nicolas Petrovic ook de bedoeling. ,,De hogesnelheidstrein moet vluchten op de korte en middellange afstand in Europa ontmoedigen. Wij zullen de frequentie naar Nederland verder opschroeven zodra dat kan”, zegt hij.

Mogelijk volgend jaar al gaat de Eurostar drie keer per dag rijden van Londen naar Amsterdam. Tickets kunnen vanaf 20 februari geboekt worden. De Eurostar rijdt over de hsl en haalt 300 km/u.

Bekijk meer van