Nieuws/Buitenland
1649986644
Buitenland

Circa tien doden en 125 vermisten na breuk gletsjer noorden India

DEHRADUN - Na het afbreken van een stuk van een gletsjer in de Indiase Himalaya zijn er stroomafwaarts grote overstromingen geweest. De premier van de getroffen deelstaat Uttarakhand, Trivendra Singh Rawat, is bang dat er minstens 125 mensen zoek zijn. Volgens plaatselijke media zijn er al zeker negen lichamen geborgen, maar gevreesd wordt dat veel meer mensen de ramp niet hebben overleefd.

De autoriteiten hebben alarm geslagen en legereenheden en reddingsteams met helikopters gestuurd. Het gebied ligt ongeveer 300 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad New Delhi. Het stuk gletsjer denderde in de rivier en veroorzaakte een soort vloedgolf. In een dorp in de buurt zijn veel huizen beschadigd en zeker drie bruggen zijn door de woeste stroom weggeslagen.

Het waterpeil in de rivieren die de gletsjer voedt, de Dhauliganga en de Alaknanda, is in korte tijd enorm gestegen. Een in aanbouw zijnde stuwdam en energiecentrale zijn volgens ooggetuigen door het wassende water vrijwel weggevaagd. Daar worden veel werknemers vermist. Zestien konden er uit een benarde positie in een tunnel worden gered. De vloedgolf die het afgebroken stuk gletsjer veroorzaakte, is echter verder stroomafwaarts inmiddels niet gevaarlijk meer.