Nieuws
1650049
Nieuws

Hoe zit het nu echt met dieetcoaches en gewichtsconsulenten?

De kwaliteit van gewichtsconsulenten wisselt sterk, meldde de Consumentenbond gisteren. We vroegen voedingswetenschapper Astrid Postma-Smeets wat het verschil tussen een gewichtsconsulent en dietist eigenlijk is en waarom het belangrijk is om als deskundige te vragen waarom iemand af wil vallen.

De Consumentenbond liet vier vrouwelijke mysteryshoppers op consult gaan bij 23 gewichtsconsulenten. Vervolgens beoordeelde de bond de intake, het vragen naar algemene gegevens en voedingspatroon en het inhoudelijke advies. Een derde van de gewichtsconsulenten bleek niet naar de medische situatie en gezondheidsklachten van de mysteryshoppers te vragen. De helft informeerde niet naar eventueel medicijngebruik.

Astrid Postma-Smeets: “De mysteryshoppers hebben de gewichtsconsulenten maar één keer bezocht, terwijl de meeste mensen een langduriger traject ingaan met een consulent. Dat maakt het onderzoek wat summier, want je weet niet of de gewichtsconsulenten in een tweede gesprek wél naar iemands gezondheid zouden hebben gevraagd.

Uiteraard hoort een gewichtsconsulent dit te doen; dat geeft ook de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN) toe in een reactie. Maar bij een vereniging met duizenden leden zitten er altijd een paar tussen die niet alles volgens de regels doen.”

Waarom zouden deskundigen naar iemands motivatie om af te vallen moeten vragen? Postma-Smeets: “Iemands motivatie kan belangrijk zijn om een goed plan op te stellen. We weten bijvoorbeeld dat het heel goed werkt om mensen zelf doelen te laten opstellen. Stel dat een oma wil afvallen omdat ze niet goed met haar kleinkinderen buiten kan spelen. Dan kun je op deze reden terugkomen bij de afspraken én iemand met deze reden motiveren als het even wat moeilijker gaat.”

Lees het hele artikel op VROUW: Kwaliteit dieetcoaches soms onder de maat