Nieuws/Binnenland
1651080762
Binnenland

Actievoerders na noodverordening in bus gezet

26 aanhoudingen bij klimaatactie Greenpeace op Schiphol

Schiphol - FOTO’S - De marechaussee heeft zaterdag zesentwintig mensen aangehouden bij de betoging om een klimaatplan van de luchthaven af te dwingen. Marechaussees zijn urenlang beziggeweest met het weghalen en aanhouden van actievoerders van Greenpeace uit Schiphol Plaza.

Alle Greenpeace-activisten die ondanks een verbod van burgemeester Marianne Schuurmans van Haarlemmermeer toch Schiphol Plaza hebben betreden om daar hun ’Protestival’ te houden, zijn door de Koninklijke Marechaussee afgevoerd. Er werd een noodverordening afgekondigd op basis waarvan de Marechaussee alle actievoerders in een bus kon afvoeren.

Ze worden, zoals dat heet, ’bestuurlijk verplaatst’ en hebben een gebiedsverbod tot einde zondagavond uur voor Schiphol gekregen, meldt de woordvoerder van de marechaussee. Buiten stonden vijf bussen klaar om de demonstranten af te voeren. De Schipholactivisten zijn naar Krommenie en Zandvoort gebracht.

’Desnoods bezetten we een landingsbaan’

Activiste Faiza Oulahsen van Greenpeace sprak de actievoerders toe en gaf aan dat ze mogelijk gearresteerd kunnen worden. „Vroeg of laat komen we terug. We gaan door. Desnoods bezetten we een landingsbaan.”

Verslaggever Mike Muller deed live verslag vanaf Schiphol. Zijn tweets lees je terug onderaan dit artikel.

Tot 12.00 uur de tijd

De demonstranten hadden tot 12.00 de tijd om de hal vrijwillig te verlaten. Dat gebeurde niet, waarop de marechaussee begon met het afvoeren van de demonstranten. Rond 16.30 uur was Plaza vrijwel leeggeveegd. De activisten die er nog wél waren, hingen in de palen of hadden zich vastgeketend rond de pilaren.

Een grote groep actievoerders zat nog enige tijd gearmd in de hal omringd door marechaussees. Sommigen hadden zich vastgeketend aan een ijzeren paal. Mensen werden niet als groep maar één voor één weggehaald. „Het is een vreedzame bijeenkomst en daarom willen we het vreedzaam oplossen”, aldus een woordvoerder van de marechaussee.

Een aantal mensen die werden weggehaald verzetten zich echter hevig. Ze werden vaak ondersteboven weggedragen.

’Grimmige sfeer’

Volgens verslaggever Mike Muller begon rond 14.00 uur de sfeer grimmig te worden. Een van de activisten sprong door de afzetting van de marechaussee heen, waarna hij door militairen tegen de grond werd gewerkt en werd afgevoerd. Daarop begonnen mede-activisten te klappen.

Amsterdams Groenlinks-raadslid opgepakt

Tussen de klimaatactivisten zat ook Amsterdams Groenlinks-raadslid Imane Nadif. „Best gezellig hier”, twitterde ze bij een foto van demonstranten die Schiphol Plaza bezetten. Of haar actie werd gesteund door fractievoorzitter Femke Roosma is niet duidelijk. Roosma wil niet reageren op vragen van De Telegraaf. Inmiddels is Nadif ook opgepakt en naar een bus begeleid.

Amsterdams Groenlinks-raadslid Imane Nadif wordt door de marechaussee de bus in begeleid.

Amsterdams Groenlinks-raadslid Imane Nadif wordt door de marechaussee de bus in begeleid.

De demonstranten maken zich ongerust om de ongebreidelde groei van het luchtverkeer. Greenpeace-activisten hingen vanochtend voorafgaand aan de actie een enorm spandoek aan de grote reclamezuil naast de verkeerstoren. Daarop stond de tekst ’Schiphol vliegt alle klimaatgrenzen voorbij’.

Ondanks het verbod bleef Greenpeace bij het plan om Schiphol Plaza dit weekend ’vreedzaam’ in te nemen. Actievoerders kwamen naar de luchthaven om van Schiphol een klimaatplan te eisen, waarmee vervuiling en overlast worden teruggedrongen.

„Er staat een 24-uurs massa-actie gepland in Plaza. De gemeente Haarlemmermeer wil niet dat er binnen wordt gedemonstreerd, maar dat is een openbare ruimte. Wij zetten ons protest daar toch door en beroepen ons op onze rechten. Ons doel is niet om reizigers te hinderen”, zei campagneleider Dewi Zloch gisteren. Aan dat 24-uurs protest in Plaza doen volgens haar vooral getrainde actievoerders mee. Zij zijn van plan om daar tot zondag te blijven. Op podia buiten zijn ondersteunende manifestaties en (muziek)optredens.

Voorafgaand aan de actie werd een groot spandoek opgehangen.

Voorafgaand aan de actie werd een groot spandoek opgehangen.

De burgemeester van de Haarlemmermeer dreigde hard in te zullen grijpen als demonstranten Schiphol Plaza betreden. Vanwege de veiligheid mogen zij niet in de hal demonstreren. „Daar lopen te veel reizigers en personeel in een krappe ruimte rond. Onze tolerantiegrens eindigt buiten op de aangewezen protestplekken”, aldus een woordvoerster van het gemeentebestuur vrijdag. De Koninklijke Marechaussee is belast met handhaving van de openbare orde.