Nieuws/Binnenland
1651313774
Binnenland

Meer versoepelingen vanaf 1 juni

Nederland verder van het slot: zo reageren de sectoren

De grote zaal in de Amsterdamse Pathé-bioscoop Tuschinski.

De grote zaal in de Amsterdamse Pathé-bioscoop Tuschinski.

AMSTERDAM - Na de aankondiging van het kabinet dat de Nederlandse samenleving vanaf 1 juni weer verder open mag, reageren verschillende sectoren op het (deels) opheffen van de corona-beperkingen:

De grote zaal in de Amsterdamse Pathé-bioscoop Tuschinski.

De grote zaal in de Amsterdamse Pathé-bioscoop Tuschinski.

Middelbare scholen

De aangekondigde openstelling van de middelbare scholen op 2 juni zorgt voor blijdschap bij de scholen, maar ze staan daardoor ook voor een uitdaging. Dat laat de VO-raad, die de belangen van de scholen in het voortgezet onderwijs vertegenwoordigt, weten als reactie op het kabinetsbesluit.

Omdat de scholen moeten voldoen aan de 1,5 meterrichtlijn, kunnen niet alle leerlingen tegelijk les krijgen op school. Volgens de VO-raad zal de aanpassing in het onderwijs veel vragen van de betrokkenen.

„Het is een uitdaging om de school en het onderwijs zo in te richten dat 1,5 meter afstand gewaarborgd kan worden. Het is een uitdaging om naast onderwijs op school ook onderwijs op afstand te verzorgen. En het is een uitdaging voor leerlingen en ouders om zich aan te passen aan deze bijzondere situatie”, luidt de reactie van de raad. Maar blijdschap overheerst. „De interactie tussen leerling en leraar is immers de kern van het onderwijs.”

Horeca

Dat cafés en restaurants weer openkunnen, is ’een stap in de goede richting’, zegt voorzitter Rober Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), „maar de nood bij ondernemers is hoog. Het water staat ons echt aan de lippen.” Willemsen stelt dat aanvullende steun „keihard nodig” blijft om te zorgen dat de branche het overleeft.

KHN stelt al langer dat de 1,5 metereconomie voor veel horecazaken niet alleen technisch onmogelijk, maar ook niet rendabel is. Een feestcafé moet zichzelf bijvoorbeeld opnieuw gaan uitvinden.

De branchevereniging wil daarom een hogere compensatie van de werkgeverslasten en een andere maand die als referentiemaand wordt gebruikt om de omzetdaling te bepalen. Nu is dat januari, maar bij veel zaken is dat een van de minste maanden. Ook zouden de vaste lasten gecompenseerd moeten worden voor de periode dat horecazaken niet of maar deels open kunnen en zou de WW voor werknemers in de horeca versoepeld moeten worden.

Musea

Minder gereserveerd zijn de musea. „Gezien de 1,5 metersamenleving is dit wel het optimale resultaat voor ons”, zegt Mirjam Moll, directeur van de Museumvereniging. Ze is „zeer verheugd” met de versoepelde maatregelen.

„Er hoeft vooraf geen checkgesprek plaats te vinden en er geldt geen maximum aantal bezoekers”, aldus Moll. „Bang is misschien niet het juiste woord, maar het kabinet zei duidelijk dat de versoepelingen zouden afhangen van de actuele situatie. Maar dit zijn precies de versoepelingen die we wilden.”

Veel musea maakten de afgelopen dagen al bekend weer open te willen voor publiek. Daarbij nemen ze allerlei maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Zo moeten bezoekers vooraf online een ticket kopen voor een bepaald tijdvak. In het Rijksmuseum in Amsterdam mogen bijvoorbeeld ieder kwartier 75 mensen naar binnen. Ook hebben instellingen looproutes gemaakt en zijn er extra hygiënemaatregelen.

Openbaar vervoer

De branchevereniging ov-Nederland, waarin alle openbaar vervoerbedrijven zijn verenigd, is tevreden met de duidelijkheid over de regels in het openbaar vervoer voor zowel reizigers als medewerkers.

„Naast duidelijkheid voor reizigers en medewerkers is er nu ook duidelijkheid voor kinderen die het ov moeten gebruiken voor noodzakelijk reizen”, zegt voorzitter Pedro Peters. „De regels rond toezicht en de handhaving zijn precies zoals door ov-bedrijven bepleit. Zo gaan we het doen, op juridische basis van de WPV (wet personen vervoer 2000). Houden reizigers zich echt niet aan de regels, dan kun je een boete krijgen. Een boete kost 95 euro, zonde van het geld, toch?”

Alle ov-bedrijven in Nederland roepen reizigers op zich aan de regels te houden om een risico op besmetting tot een minimum te beperken. „Hemelvaart staat voor de deur, het wordt mooi weer en veel mensen zijn vrij. Toch vragen we iedereen nog steeds om drukke plekken te vermijden en het openbaar vervoer alleen te gebruiken indien het echt noodzakelijk is. Een uitje naar het strand hoort daar helaas echt nog niet bij”, aldus Peters.

Ouderenbond

Ouderenbond ANBO is weliswaar content met de versoepelde coronamaatregelen, toch wijst de instantie erop dat voorzichtigheid nog altijd geboden is. Vanaf 25 mei kan er in verpleeghuizen weer bezoek worden ontvangen.

„Het is heel fijn dat de bezoekregeling die bij 25 verpleeghuislocaties is gestart, goed verloopt. Daardoor kunnen er vanaf 25 mei op meer locaties mensen op bezoek bij hun geliefde in het verpleeghuis. Een kus of knuffel kan helaas nog niet, maar we kunnen in ieder geval weer op bezoek”, aldus Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO.

Toch heerst er volgens Den Haan nog veel onduidelijkheid. „Zo vragen veel ouderen zich af of ze hun kleinkinderen mogen zien en of ze mogen oppassen. En het kabinet is niet consistent in het beleid wie wanneer beschermingsmiddelen moet dragen. Waarom is dat in het openbaar vervoer en het bijzonder vervoer bijvoorbeeld verplicht, terwijl zorgmedewerkers niet altijd beschermingsmaterialen hoeven te dragen?”, vraagt ze zich af.

„Wij vinden als ANBO dat het kabinet daar één duidelijke en consistente lijn in moet trekken die ook begrijpelijk is voor mensen. En duidelijker moet communiceren wat er wel en wat er niet kan.”

Strandpaviljoens

De strandpaviljoens hebben gemengde gevoelens. De paviljoens vinden het fijn dat ze vanaf 1 juni weer een aantal bezoekers op hun terras kunnen ontvangen, maar de onzekerheid blijft.

„We hebben uitgekeken naar het moment dat we weer open kunnen, maar het is voorlopig maar voor twee weken. Daarna wordt gekeken hoe het gaat en dat maakt het wel weer onzeker. We staan al met 10-0 achter. Ons seizoen bestaat uit zeven maanden, maar daar zijn er al drie van verloren gegaan”, zegt Kiria Logtenberg, namens de strandpaviljoens in Zandvoort.

De paviljoens hebben ook behoefte aan duidelijkheid voor zowel ondernemers als bezoekers. „Hoe eerder we alle protocollen hebben over reserveren, aantallen gasten en gebruik van strandbedden, hoe beter en veiliger wij onze gasten kunnen ontvangen. Daarom hopen we voor alle 321 paviljoens in 28 kustgemeentes, van Cadzand tot Schiermonnikoog, snel duidelijke regels te krijgen waar we ons aan zullen houden en waar we ons ook op kunnen beroepen. Eenduidig en transparant”, aldus branchevereniging Strand Nederland.

Ze hopen ook op een steunpakket waar Koninklijke Horeca Nederland zich voor inzet. „Daar hoort ook helderheid over reparatie van de NOW-regeling voor de seizoenpaviljoens en de nieuwe NOW2.0 regeling nadrukkelijk bij. Daarom zouden wij ook graag steun krijgen voor één unieke maatregel: dat de overheid toestaat dat ook de seizoensbedrijven dit jaar in de winter kunnen blijven staan om alle kosten van afbouw, opslag en opbouw eenmalig weg te nemen voor deze ondernemers.”

Werkgevers

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn blij dat de geplande opening van een aantal sectoren per begin volgende maand wordt doorgezet. Wel zagen ze meer mogelijkheden en vinden ze het jammer dat niet meer branches kunnen profiteren van heropeningen.

Daarbij wijzen de werkgeversorganisaties in het bijzonder op casino’s en speelhallen, die verwant zijn aan de horeca. Ook sport- en yogascholen zouden volgens VNO-NCW en MKB-Nederland best eerder open kunnen. Ze vinden het dan ook „goed dat het kabinet met sportaanbieders in gesprek is” om hen mogelijk voor 1 september al open te laten gaan.

Ook constateren VNO-NCW en MKB-Nederland dat er „onnodige problemen” ontstaan in de uitvoering. Dat campings de sanitaire voorzieningen pas op 1 juli mogen openen, zorgt ervoor dat ouderen nu ook in het hoogseizoen op vakantie gaan. „Dit is niet nodig als de opening van sanitaire voorzieningen op campings wordt vervroegd naar 1 juni.” Ook vinden ze het jammer dat de horeca niet al in het pinksterweekend open mag.

Basisscholen

Het primair onderwijs is tevreden met het besluit dat de basisscholen en het speciaal (basis)onderwijs vanaf 8 juni weer volledig open gaan. Al bestaat er nog wel onduidelijkheid over hoe het onderwijs moet worden vormgegeven.

Volgens de PO-Raad, die de schoolbesturen vertegenwoordigt, gaven veel leden sinds de heropening van vorige week aan graag weer volledig aan de slag te willen. „Natuurlijk zijn er nog zorgen en onzekerheden, maar hier komen we met elkaar uit”, zegt voorzitter Rinda den Besten. Ze zegt nog niet te weten of de 1,5 meterrichtlijn verplicht blijft op school. „We denken dat het op een heleboel plekken prima kan”, zegt de voorzitter. Maar er zijn volgens haar ook scholen waar dat niet zal lukken.

De situatie rond het coronavirus op basisscholen wordt volgens Den Besten uitgebreid gemonitord. Mede op basis daarvan wordt in de week van 1 juni definitief beslist of het primair onderwijs haar deuren volledig opent. Daarvoor heeft de voorzitter begrip en het geeft de scholen de tijd om zich samen met medewerkers, ouders en opvang voor te bereiden.

De Algemene Onderwijsbond (AOb) gaat bij haar leden de reactie peilen op het kabinetsbesluit rond het primair onderwijs. „Het kabinet moet goed monitoren wat de gevolgen zijn van de gedeeltelijke openstelling”, zegt AOb-voorzitter Eugenie Stolk. „Het is voor iedereen spannend om te zien wat dit betekent voor de verspreiding van het virus. Met onze enquête willen we kijken hoe het overal verloopt en wat onze leden ervan vinden om de school helemaal te openen.”

Kinderopvang

De brancheverenigingen in de kinderopvang zijn opgelucht dat de scholen en kinderopvang op één datum weer volledig opengaan. „Het gepuzzel voor ouders en kinderopvang om de roosters aan te laten sluiten op scholen is hiermee van de baan”, aldus de belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang, Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang en Brancheorganisatie Kinderopvang.

Kinderen kunnen vanaf 8 juni weer een hele dag naar school en bso’s kunnen hierdoor net als voor de sluiting van kinderopvang en onderwijs, aansluiten op de tijden van de scholen. „Het kabinet faciliteert hiermee alle werkende ouders die gebaat zijn bij duidelijkheid; een volledige werkdag zonder de spagaat waarin arbeid, zorg en thuisonderwijs moet worden gecombineerd. Zeker gezien de aangekondigde versoepelingen van het kabinet om vanaf begin juni veel sectoren weer te laten starten, is een gelijktijdig en voor 100% opengaan van onderwijs en kinderopvang, een voorwaarde.”

Winkeliers

Het is goed dat de geplande versoepelingen op 1 juni kunnen doorgaan, want daarmee wordt een nieuwe stap gezet richting een normale situatie. Zo reageert INretail, de brancheorganisatie voor winkeliers in de non-foodsector op de persconferentie van het kabinet. „Het is positief dat gericht aankopen doen ook weer even genieten wordt van de sfeer in de winkelstraten.”

INretail benadrukt dat winkeliers actief in de weer zijn met veiligheidsprotocollen en dat de brancheorganisatie gemeenten wil helpen bij het vormgeven van het winkelgebied. Bovendien roept INretail consumenten op om tijdens het komende lange hemelvaartweekend gespreid naar de winkels te komen en de drukste middagmomenten te mijden.

Bios

Pathé, de grootste bioscoopexploitant van Nederland, is „heel blij” dat de theaters op 1 juni de deuren weer kunnen openen. Premier Mark Rutte maakte bekend dat theaters en bioscopen over twee weken weer dertig bezoekers per zaal mogen ontvangen.

„We kijken er vooral naar uit om onze bezoekers weer te kunnen verwelkomen”, laat een woordvoerder weten. „En dat onze medewerkers weer aan het werk kunnen gaan.” Het bedrijf stelde eerder al met klem dat het exploiteren van de bioscopen met een maximum van dertig bezoekers niet rendabel is.

Het animo voor bioscoopbezoek blijkt overigens enorm te zijn. Voor de eerste paar dagen zijn inmiddels al 36.000 kaartjes verkocht. Tientallen zalen zijn al uitverkocht voor de eerste paar dagen.

Hoger onderwijs

Dat hogescholen en universiteiten vanaf 15 juni weer beperkt praktijkonderwijs mogen geven en tentamens kunnen afnemen is goed nieuws voor studenten. Voor hen is het van belang dat studievertraging zoveel mogelijk wordt voorkomen. „Dit is een langverwachte ontwikkeling die daarbij gaat helpen”, reageert Kees Gillesse, voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO).

„Er hangt voor studenten veel af van hoe het beleid op hogescholen en universiteiten vorm gaat krijgen”, aldus Gillesse die wil dat de universiteiten en hogescholen studenten laten meedenken. De voorzitter is verder blij dat studenten van het openbaar vervoer gebruik kunnen blijven maken. „De regels in het openbaar vervoer voor studenten blijven gelukkig hetzelfde als voor ieder ander, we worden niet uit het openbaar vervoer gejaagd.”

Filmtheaters

De Nederlandse filmtheaters kijken ernaar uit dat ze per 1 juni weer open mogen. Maar tegelijkertijd zijn er nog veel praktische en financiële zorgen. De economische schade voor de kleine en middelgrote bioscopen is zo’n 4,5 miljoen euro per week. En de heropening kan deze problemen, met een zeer beperkt aantal bezoekers per zaal, niet oplossen.

Dat stelt Friederike Weisner van het Nederlands Filmtheater Overleg, de koepel van 24 grote arthousebioscopen in Nederland. „We zijn heel blij dat we onze culturele taak weer kunnen vervullen”, stelt Weisner. „Iets is beter dan het niets dat er de afgelopen elf weken was. Maar veel theaters worstelen erg met de praktische uitvoerbaarheid van de anderhalvemeterregels.”

Bovendien vraagt de sector met klem dat de landelijke en de lokale overheid snel met extra economische steun voor de filmhuizen komt. „De 300 miljoen euro die nu is aangekondigd, is bij lange na niet genoeg voor de hele culturele sector”, beklemtoont Weisner. „We kijken reikhalzend uit naar het tweede pakket maatregelen dat in de maak zou zijn. Dat we nu weer open kunnen, betekent niet dat we ook allemaal open kunnen blijven als er niet snel financiële steun wordt toegezegd.”

Wat de filmhuizen exact gaan draaien, is nog niet bekend. De meeste theaters werken nog aan hun programmering.