Nieuws/Binnenland
1652010913
Binnenland

Volle treinen door protestactie FNV: ’Reizigers vonden het te druk’

UTRECHT - De cao-acties woensdagochtend op delen van het spoor hebben na afloop geleid tot erg volle treinen. Verschillende treinen die weer reden in de regio’s Utrecht, Amersfoort, Amsterdam en Alkmaar, hadden weinig tot onvoldoende plekken. In sommige gevallen moesten mensen achterblijven omdat de treinen vol zaten. In andere gevallen werden de treinen door reizigers als te druk ervaren, hoewel er nog wel plekken beschikbaar waren, zegt een woordvoerder van de NS.

In de regio’s Utrecht, Amersfoort, Amsterdam en Alkmaar reden woensdag tussen 06.00 tot 08.00 uur geen treinen, doordat leden van FNV Spoor op verkeersleidingsposten van ProRail actievoerden voor een betere cao. ProRail verwierp na maanden van onderhandelen een ultimatum van FNV. Er is onder meer onenigheid over de looptijd van de cao en het percentage loonsverhoging.

Sommige eerste treinen die woensdagochtend in de platgelegde regio’s reden, waren echter of te druk of werden door reizigers met het oog op corona als te druk ervaren, zegt een woordvoerder van NS. „Binnen het OV-protocol mogen alle zit- en staplaatsen gebruikt worden”, legt de zegsvrouw uit. „We merken dat mensen het soms al te druk vinden als ze naast iemand moeten zitten, maar dat mag en kan binnen het protocol. Daarom draag je een mondkapje in het openbaar vervoer.”

Tussen 08.00 en 08.30 uur werd het treinverkeer weer opgestart. Inmiddels rijden de treinen weer enige tijd volgens dienstregeling.

Meer acties op komst

Tot en met zaterdag zijn er nog meer acties. Donderdag wordt er actie gevoerd in de regio’s Den Haag, Rotterdam, Dordrecht en Roosendaal en vrijdag in de regio’s Eindhoven, Maastricht, Arnhem, Zwolle en Groningen. Voor zaterdag heeft FNV een landelijke 24-uursstaking gepland, vanaf 05.00 uur.

De NS gaat reizigers volgens de woordvoerder er extra op attenderen dat ze er rekening mee moeten houden dat sommige eerste treinen te druk kunnen zijn of als dusdanig kunnen worden ervaren. „Als je niet met de eerste of tweede trein mee moet, reis dan wat later”, adviseert de woordvoerder.