Nieuws/Buitenland
1652182288
Buitenland

Tanja Nijmeijer verlaat de FARC in Colombia

BOGOTA - Tanja Nijmeijer is uit de FARC gestapt. Dat melden Colombiaanse media op basis van een brief van de Nederlandse, die jarenlang deel uitmaakte van de terreurbeweging. Daarin schrijft Nijmeijer dat ze zich niet meer op haar gemak voelt bij de FARC.

„Als je jaren niet goed voelt bij wat er wordt besloten, besproken of gepland, dan is het tijd om op te stappen voordat je een obstakel wordt”, aldus Nijmeijer. De Nederlandse komt oorspronkelijk uit het Twentse Denekamp en sloot zich bijna twintig jaar geleden aan bij de linkse guerrillabeweging FARC en leefde jarenlang met hen in de Colombiaanse jungle.

Ze wordt verdacht van betrokkenheid bij meerdere bomaanslagen en ontvoeringen. Haar verhaal kwam in 2007 naar buiten toen haar dagboek werd gevonden na een aanval op het junglekamp waar ze verbleef.

Vanaf 2012 was de Nederlandse op Cuba betrokken bij de vredesbesprekingen tussen de FARC en de Colombiaanse regering. Door de ondertekening van het vredesakkoord eind 2016 ging de guerrillabeweging over in een politieke partij.

Nijmeijer is niet het eerste bekende FARC-lid dat opstapt. Ivan Marquez, een van de onderhandelaars van het vredesakkoord, kondigde een paar maanden geleden aan de gewapende strijd te hervatten. Veel oud-rebellen zijn ontevreden, omdat de afspraken uit het vredesakkoord volgens hen niet worden nageleefd. Veel van hen leven nog altijd in speciale opvangkampen en hebben grote moeite om terug te keren in de maatschappij.

Waarom Nijmeijer precies weg wil bij de FARC wordt niet duidelijk uit haar brief. Ook is niet bekend wat haar toekomstplannen zijn. Colombiaanse media suggereren dat ze terug wil naar Europa en daarom haar juridische situatie wil ophelderen.