Nieuws/Binnenland
1652543031
Binnenland

Noodverordening in Nijmegen tijdens Vierdaagse om boerenacties

Beeld ter illustratie

Beeld ter illustratie

NIJMEGEN - In Nijmegen geldt vanaf vrijdagavond 20.00 uur een noodverordening in en rondom het centrum vanwege de oproepen tot boerenprotesten met landbouwvoertuigen tijdens de week van de Vierdaagsefeesten en de Vierdaagse zelf. De noodverordening in en rondom het centrum loopt tot zaterdag 23 juli 12.00 uur.

Beeld ter illustratie

Beeld ter illustratie

Vanaf donderdag 21 juli 18.00 uur geldt er voor de gehele stad Nijmegen een noodverordening vanwege een gepland protest van Farmers Defence Force (FDF). Die willen met vijfhonderd trekkers zo dicht mogelijk bij de finish van de Vierdaagse demonstreren. Deze noodverordening loopt tot vrijdag 22 juli 23.59 uur.

De Vierdaagsefeesten beginnen zaterdag en de Vierdaagse zelf op dinsdag. De Vierdaagse eindigt vrijdag op de St. Annastraat, de Via Gladiola, net buiten het centrum.

De gemeente heeft aan FDF laten weten dat een demonstratie bij de finish met zoveel trekkers op die plek fysiek onmogelijk is. „De vrijdag van de intocht is het drukste moment van het jaar en de St. Annastraat en het laatste stukje naar de finish aan de Wedren zijn de drukste plaatsen in Nijmegen”, aldus de gemeente.

Instellen noodverordening valt burgemeester Bruls zwaar

De Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls laat weten dat de beslissing tot het instellen van noodverordeningen hem zwaar is gevallen. „De Vierdaagsemarsen en Vierdaagsefeesten staan bij uitstek voor openheid, samenzijn en verbroedering. Om dan zo’n zwaar bestuurlijk middel te moeten inzetten, dat was een moeilijk besluit. Dit heb ik nog nooit eerder hoeven doen. Ik vertrouw erop dat iedereen de redelijkheid hiervan inziet.”

Aan de Vierdaagse doen ruim 42.000 lopers mee en de feesten trekken nog veel meer bezoekers naar de stad. „Ik heb de komende week samen met de organisatoren en de hulpdiensten de zorg voor al die honderdduizenden mensen die Nijmegen bezoeken. Deze maatregel kan in noodgevallen daarbij helpen”, aldus Bruls.

Demonstraties met landbouwvoertuigen op de openbare weg langs de Vierdaagsemarsen zijn ook ongewenst, onhaalbaar en gevaarlijk, aldus de burgemeesters van de gemeenten waar de wandelroute doorheen loopt. „Over kleinschaliger uitingen langs de route of uitingen elders in de regio kan overlegd worden”, aldus de gemeenten. Zij hebben dat ook aan FDF laten weten en zij zouden kijken naar mogelijke alternatieven.

Een woordvoerder van FDF laat weten dat de groep zich nog aan het beraden is over de geplande demonstraties, nu er een noodverordening in de stad van kracht zal zijn.