Nieuws/Binnenland
1652733113
Binnenland

Niet meer op motor na elf minuten racen van Breda naar Rotterdam

De mannen moeten twee weken de gevangenis in.

De mannen moeten twee weken de gevangenis in.

BREDA - Twee motorrijders die vorig jaar in elf minuten van Breda naar Rotterdam reden, mogen de komende vijf jaar geen motor meer besturen. Daarnaast moeten ze twee weken de gevangenis in en krijgen nog twee maanden cel voorwaardelijk. Volgens de rechtbank maakten ze zich schuldig aan extreem rijgedrag, met gevaar voor een dodelijk ongeval.

De mannen moeten twee weken de gevangenis in.

De mannen moeten twee weken de gevangenis in.

De mannen plaatsten in augustus vorig jaar een film van hun rit op internet. Die ging viraal, waarna de politie de bestuurders zocht. Silab O. (23) uit Almere en Ibram M. (25) uit Rotterdam bekenden al dat zij de motoren bestuurden. Op de beelden is te zien hoe ze snelheden halen tot boven de 250 kilometer per uur. Daarbij reden ze volgens de rechtbank „links en rechts inhalend, slalommend en zeer dicht achter andere auto’s.” De rechtbank noemde het rijgedrag verder „levensgevaarlijk”, de verdachte was „volstrekt onverschillig ten opzichte van het naleven van de verkeersregels.”

De rechtbank oordeelde: „Vanwege de extremiteit van de gedragingen, moeten we de overige verkeersdeelnemers maximaal te beschermen. De enige manier om dat te waarborgen is met een voorwaardelijk rijverbod van de maximale vijf jaar met een proeftijd van vijf jaar. De bijzondere voorwaarde is dat ze geen motoren mogen besturen.” Dat houdt in dat ze gedurende vijf jaar de kans lopen om hun rijbewijs kwijt te raken als ze wel op een motor rijden. Ook moeten de mannen hun motoren inleveren. Die zijn verbeurd verklaard

.

Tegen de motorrijders was een jaar cel geëist, waarvan de helft voorwaardelijk. De officier van justitie vond namelijk dat er sprake was van een poging tot doodslag, in elk geval zouden de bestuurders in de ogen van justitie bewust de kans hebben aanvaard dat er een ongeluk zou gebeuren met dodelijk letsel. Dat was volgens de rechtbank niet zo. Dat zou onder meer blijken uit het terugnemen van de snelheid op momenten dat het druk was.

Een rit van Breda naar Rotterdam duurt normaal gesproken bijna een halfuur.