Nieuws/Binnenland
1653294
Binnenland

Willem Vermeend weg bij eigen uitgeverij

Oud-minister Willem Vermeend en zijn kinderen hebben zich binnen een maand tijd teruggetrokken bij het door hem opgerichte Einsteinbooks. Dat meldt de Volkskrant. Deze uitgeverij gaf de laatste jaren vrijwel al zijn boeken uit. Vorige week kwam Vermeend in opspraak door plagiaat en een omstreden optreden van co-auteur Rian van Rijbroek bij Nieuwsuur.

Vermeend begon Einsteinbooks in 2002. Na het optreden van Van Rijbroek maandag 29 januari, waarin zij diverse onwaarheden vertelde over digitale beveiliging bood Nieuwsuur excuses aan. Een dag later liet Vermeend zich uitschrijven als commissaris bij Einsteinbooks, aldus de Kamer van Koophandel tegenover de Volkskrant.

Ontkenning

De KvK bevestigt dat Vermeend de notaris heeft verzocht om hem per 22 januari als commissaris te schrappen. Vermeend zelf ontkent via zijn accountant dat dat met terugwerkende kracht is gebeurd. De accountant meldt dat Vermeend al elf jaar geen aandelen meer heeft in Einsteinbooks.

Vier dagen na de Nieuwsuur-uitzending trok ook Vermeends dochter Simone zich terug uit Einsteinbooks, waar ze bestuurder was.