Nieuws/Buitenland
1653367395
Buitenland

Meer dan 10.000 coronadoden Spanje

Een man op straat, donderdag in Madrid.

Een man op straat, donderdag in Madrid.

MADRID - Het coronavirus grijpt alsmaar verder om zich heen in Spanje. In 24 uur tijd zijn er bijna duizend patiënten bezweken aan het coronavirus. Zoveel doden vielen er in het land niet eerder op een dag. Het aantal sterfgevallen komt uit op 10.003.

Een man op straat, donderdag in Madrid.

Een man op straat, donderdag in Madrid.

In het Zuid-Europese land zijn tot dusver meer dan 110.000 besmettingen vastgesteld. Meer dan een kwart van de patiënten is inmiddels genezen, melden Spaanse media.

Het aantal besmettingen lijkt in tegenstelling tot het dodental terug te nemen. Ook al kwamen er donderdag in de cijfers alsnog ruim achtduizend zieken bij, het betekent een forse daling in de verspreiding van het virus. Spanje zit evenals Frankrijk en Italië ’op slot’. In Spanje zitten nu 3,5 miljoen mensen zonder werk.

Dinsdag vielen er al 849 doden in het Zuid-Europese land, woensdag 864 en de afgelopen dag nog eens 950, een dramatisch recordaantal. Maar minister van Gezondheid Salvador Illa zegt dat de stijging van het aantal ziektegevallen de piek heeft bereikt en dat dit nu minder wordt. Hij wijst er ook op dat het aantal coronapatiënten dat is genezen in 24 uur tijd met 18 procent is toegenomen.

Het aantal te betreuren slachtoffers komt dicht in de buurt van die in het zwaar getroffen Italië, waar nu ruim driehonderd gevallen meer geregistreerd staan. Het aantal doden is in Italië met meer dan 13.000 sterfgevallen nog steeds het hoogst. Toch heerst optimisme in Italië, omdat de stijging van het aantal gevallen terugloopt. Het duurt nu ruim twee weken voor het aantal patiënten is verdubbeld. In Spanje verdubbelt het aantal patiënten nu elke 7,5 dagen volgens cijfers van de gezaghebbende Johns Hopkins Universiteit.

Miljoen coronazieken

Wereldwijd loopt het aantal vastgestelde besmettingen richting de 1 miljoen. In China, waar het virus drie maanden geleden opdook, zijn nu minder dan 1900 patiënten. In de VS zijn nu de meeste besmettingen vastgesteld. Het land telt nu circa 215.000 gevallen. Meer dan 5000 patiënten zijn er aan het virus bezweken.