Nieuws/Buitenland
1653506847
Buitenland

Franse woningcorporatie:

’Gebruik de lift niet om energiecrisis, neem de trap’

LYON - Sociale huurders in het Franse departement Rhône zijn door een woningcorporatie per brief opgeroepen de lift zo weinig mogelijk te gebruiken en in plaats daarvan de trap te nemen. De corporatie hoopt zo te voorkomen dat de maandelijkse kosten voor de gemeenschappelijke ruimtes door de energiecrisis en stijgende elektriciteitsprijzen verder oplopen.

Een woordvoerder van de woningcorporatie Opac, die zo'n zeshonderd gebouwen met daarin 26.000 bewoners beheert, legt aan France 3 Rhône-Alpes uit dat de elektriciteitskosten voor de gemeenschappelijke ruimtes de komende weken meer dan verdubbelen. De prijs voor een gemiddelde huurder gaat bij gelijk gebruik van 7 naar 18 euro per maand, aldus de woordvoerder.

Niet alleen worden bezoekers opgeroepen om vaker de trap te nemen, de verlichting in de gemeenschappelijke ruimtes wordt ook gedimd en zal waar mogelijk 's ochtends en 's avonds korter branden.

Overal in Europa worden maatregelen genomen om energie te besparen. Zo kondigde de Duitse stad Hannover al aan dat de douches in openbare zwembaden en sporthallen deze winter koud blijven. Vorige week doofde het Roemeense parlementsgebouw, het grootste gebouw van Europa, de buitenverlichting. Eerder nam het stadsbestuur van Parijs voor onder meer de Eiffeltoren al een vergelijkbare maatregel in een poging de energiekosten met 10 procent terug te dringen.