Nieuws/Buitenland
165366
Buitenland

Cruciale stembusgang in Duitsland

Stemlokalen Noord-Rijnland-Westfalen geopend

Angela Merkel

Angela Merkel

DÜSSELDORF - In de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen zijn zondagmorgen vroeg de stembureaus opengegaan voor de verkiezingen van het deelstaatparlement. De regio, die grenst aan Nederland, is qua inwonersaantal de grootste van Duitsland. 13,1 miljoen mensen mogen zondag hun stem uitbrengen.

Angela Merkel

Angela Merkel

Deze verkiezingen zijn de belangrijkste graadmeter voor de Bondsdagverkiezingen die in september worden gehouden. Traditioneel wordt Noord-Rijnland-Westfalen geregeerd door de sociaaldemocratische SPD. Maar de peilingen wijzen dit jaar op een nek-aan-nekrace tussen de SPD en de christendemocratische CDU, met nog maar een licht voordeel voor de SPD.

In de landelijke peilingen staat de CDU van bondskanselier Angela Merkel gemiddeld acht procent voor op de SPD van Martin Schultz. Deelstaatverkiezingen in maart dit jaar in Saarland en vorige week in Sleeswijk-Holstein leverden overwinningen op voor de CDU.

Om 18.00 uur sluiten de stembussen. De exitpolls, met een eerste betrouwbare indicatie van de uitslag, worden rond 18.30 verwacht.