Nieuws/Binnenland
165528053
Binnenland

Soepeler regels voor doneren plasma homoseksuelen op komst

AMSTERDAM - Homoseksuelen mogen binnenkort ook bloedplasma gaan doneren. Dat heeft minister Tamara van Ark van Medische Zorg maandag bevestigd in antwoord op Kamervragen over de kwestie. Bloedbank Sanquin verwacht dat het nieuwe beleid voor het doneren van plasma begin volgend jaar ingaat, aldus de minister.

Voor plasmadonatie gaan dezelfde (uitstel)regels gelden als voor bloeddonatie door mannen die seks hebben gehad met mannen. Die mogen tegenwoordig bloed geven als het minstens vier maanden geleden is dat ze seks hebben gehad.

De uitstelregels voor bloeddonatie en het feit dat homoseksuelen geen plasma kunnen doneren, wekten bij velen verontwaardiging. Belangenorganisatie COC vindt ook de vier maanden uitstel bij donatie van bloed niet terecht. Eerder zei de organisatie al dat het wat COC betreft bij bloeddonatie moet gaan over de vraag óf je veilige seks hebt, niet over met wíe je seks hebt.

Seksrisico

Ook Van Ark wil dat seksueel risicogedrag, zoals prostitutiebezoek, in plaats van geaardheid het criterium wordt voor het mogen doneren van bloed, zo schrijft ze. Op dit moment geldt ook voor heteroseksuelen die zulk risicogedrag vertonen dat ze na hun laatste seksuele contact vier maanden moeten wachten met doneren.

Volgens een woordvoerder van Sanquin is er ten aanzien van plasmadonatie door mannen die seks hebben met mannen een „verschuiving in het veld gaande.” Internationaal wordt het beleid versoepeld, sinds de jaren 80 (aidstijdperk) zijn de virus-inactiverende stappen bij het productieproces van plasmageneesmiddelen sterk verbeterd. Er was een sterke weerstand uit de patiëntenhoek. Maar omdat er nu alternatieve geneesmiddelen zijn die niet op plasma zijn gebaseerd, wordt die ook minder, zo zegt hij.