Nieuws/Buitenland
1655684634
Buitenland

Twee doden en zeven gewonden na steekpartij in trein

Dader Duits bloedbad in trein is Palestijn die ‘net vrij was’

Brokstedt - In het noorden van Duitsland zijn bij een mesaanval in een trein twee mensen om het leven gekomen. Dat zegt de minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Sleeswijk-Holstein. Zeven anderen raakten gewond, van wie een in levensgevaar verkeert. De politie heeft de dader aangehouden. Volgens de Duitse media zou het niet gaan om een extremist, dat melden zij op basis van veiligheidsbronnen.

Bent u in het noorden van Duitsland en heeft u iets gezien of gehoord? Dan horen wij graag uw verhaal. U kunt ons bereiken via de tiplijn.

De trein reed van Kiel naar Hamburg, maar is niet verder gereden dan het dorpje Brokstedt, waar de politie ingreep. De dader viel rond 15.00 uur zijn medepassagiers aan met een mes, vlak voordat de regionale trein station Brokstedt binnenreed.

Er zou al snel paniek zijn ontstaan aan boord, toen drie meisjes een wagon binnenstormden en meedeelden dat er zich een man met een mes aan boord bevond. De politie kreeg verschillende noodoproepen binnen en de trein stopte abrupt. Vermoedelijk hebben passagiers of personeelsleden aan de noodrem getrokken. Al snel waren de politie, ambulances en een traumaheli ter plaatse.

Tekst gaat verder onder de video.

’Geestelijk in de war’

Het motief van de dader is nog niet bekend, maar de politie van de deelstaat werkt samen met de federale politie om dat te onderzoeken. Veiligheidsbronnen vermoeden dat hij geestelijk in de war was. Volgens de minister gaat het om een stateloze Palestijn. Volgens Welt was de 33-jarige Ibrahim A. al bekend bij de politie vanwege gewelds- en zedendelicten. Hij zou zes dagen geleden nog hebben vastgezeten. Hij ligt onder bewaking in het ziekenhuis omdat hij bij zijn aanhouding verwondingen aan zijn handen heeft opgelopen. De krant schrijft dat hij een voorlopige verblijfsvergunning bij zich had, maar dat zijn leeftijd daarop onleesbaar was omdat het document onder het bloed zat.

Het station in Brokstedt is afgezet en meerdere treinen zijn uitgevallen.

Duitsland heeft de laatste jaren vaker te maken gekregen met mesaanvallen. Soms ging het om extremisten en in ander gevallen om mensen met ernstige psychologische problemen. In december kreeg een Syrische man nog een celstraf van veertien jaar opgelegd omdat hij in een Duitse trein vier mensen had verwond met een mes.