Nieuws/Binnenland
1655918675
Binnenland

Suriname vraagt om Nederlandse hulp bij onderscheppen drugs en wapens bij grens

PARAMARIBO - Suriname heeft Nederland om hulp gevraagd bij het onderscheppen van drugs en wapens bij de grens met buurland Frans-Guyana. Het gaat onder andere om boten en ander materieel. Dat heeft de Surinaamse minister van Justitie en Politie Kenneth Amoksi in een gesprek met het ANP gezegd.

De grens tussen Suriname en Frans-Guyana is lang en uitgestrekt waardoor een waterdichte controle lastig haalbaar is. Het verzoek om ondersteuning van Amoksi kwam afgelopen week aan de orde tijdens een oriëntatiebezoek van de Nederlandse politie in Suriname. Het bezoek van de delegatie was in het kader van de ondersteuning van de Surinaamse politie- en justitieautoriteiten, als onderdeel van de hernieuwde samenwerking tussen Nederland en Suriname.

Deze samenwerking is sinds het aantreden in 2020 van de regering onder leiding van president Chan Santokhi hersteld. De tien jaren daarvoor, onder het bewind van president Desi Bouterse, was de relatie tussen de twee landen bekoeld.

Gevangenissen

Een project waar Nederland ook geld voor over heeft is het introduceren van taakstraffen in Suriname. Dit is belangrijk omdat de Surinaamse gevangenissen behoorlijk vol zijn. Een Surinaamse delegatie zal in Nederland een training hierin krijgen.

Een andere intensieve samenwerking zal er komen op het gebied van het aanpakken van de financiële criminaliteit. Amoksi pleit voor een uitbreiding van het rechtshulpverdrag dat Nederland en Suriname hebben. Hierdoor zou Suriname meer mogelijkheden krijgen om financiële misdaden aan te pakken.