Nieuws/Binnenland
1655967
Binnenland

Veel opzeggingen bij Oxfam na seks-schandaal

AMSTERDAM - De Nederlandse tak van Oxfam Novib heeft ruim 400 opzeggingen van donateurs binnen gekregen. Dit naar aanleiding van het nieuws omtrent berichten over wangedrag in Haïti door medewerkers van de Britse tak van Oxfam.

Dat meldt de NOS. Vorige week meldde Oxfam dat een aantal medewerkers van de Britse tak zich in Haïti schuldig had gemaakt aan ernstig wangedrag. Dat erkende de hulporganisatie na berichtgeving door The Times over vermeende seksfeesten met jonge prostituees na de aardbeving in 2010. Oxfam benadrukte wel dat er geen bewijs is gevonden dat minderjarige meisjes betrokken waren bij mogelijke seksfeesten.

Hoewel er geen Nederlandse medewerkers betrokken waren bij de orgies, ontving de organisatie vanuit Nederland veel boze reacties. Veel donateurs hebben hun lidmaatschap dan ook opgezegd. „Dat is een rechtstreeks gevolg van het nieuws over Haïti”, zegt een woordvoerder tegen de NOS.

De Nederlandse tak van Oxfam Novib zegt over de zaak: „Dit had nooit mogen gebeuren. Wat er in Haïti is gebeurd is verwerpelijk en past totaal niet bij een humanitaire organisatie die juist wereldwijd opkomt voor de rechten van vrouwen.”

De hulporganisatie heeft ruim 300.000 donateurs.