Nieuws/Binnenland
1659373742
Binnenland

Extra inspectie F-35 na onthaal met blusschuim

Leeuwarden - Het spiksplinternieuwe gevechtstoestel F-35, moet een dag na zijn grote onthaal op de vliegbasis in Leeuwarden al door de wasstraat voor een extra inspectie. De brandweer van de luchtmacht onthaalde het toestel namelijk per ongeluk met blusschuim in plaats van alleen water en blusschuim kan corrosie veroorzaken.

Op het moment dat de fout werd ontdekt, is het toestel direct schoongespoeld. De brandweer had kort voor het onthaal blusschuim gebruikt bij een noodgeval van een F-16. Het schuim was in de slang blijven zitten, waardoor er blusschuim in plaats van water uitkwam.

De Koninklijke Luchtmacht laat aan De Telegraaf weten dat het toestel grondig wordt geïnspecteerd. Mogelijk is er schade aan het toestel ontstaan, maar het is nog te vroeg om te zeggen hoe groot de schade precies is.

De F-35 zou sowieso al de komende twee weken aan de grond blijven. Het is de eerste F-35 die permanent in Nederland wordt gestationeerd. Over een dikke drie weken volgt de tweede. Defensie heeft 46 F-35's gekocht als opvolger van de F-16 die veertig jaar dienst heeft gedaan.