Nieuws/Wat U Zegt

Fietsenroof heeft geen prioriteit

TLG ARCHIEF

Het overkomt iedere vader een keer. Je wil je dochter het beste geven. Veilig fietsen op een goede merkfiets en niet op een of ander barrel. Je koopt een nette tweedehands omdat je al de risico’s van diefstal en vandalisme in Amsterdam kent. Je dochter is blij dat ze nu goed transport heeft.

TLG ARCHIEF

Binnen een half jaar wordt haar fiets gejat. Zware teleurstelling, boos dat anderen niet van jouw spullen kunnen afblijven. De fiets was voorzien van twee goede sloten en vastgemaakt. Professionals dus, die even snel geld ermee verdienen via internetverkoop.

Als eerzaam burger doet je dochter aangifte. Niet dat je verwacht dat jouw fiets weer wordt terug gevonden, maar wel dat er serieus naar wordt gekeken. . De politie stelt echter geen onderzoek in.

Zien de overheden simpel causale verbanden al niet meer? Waarom rijden al onze zonen en dochters in Amsterdam op goedkope barrels, die verkeerstechnisch niet voldoen? Leidt dat niet tot onnodige verkeersongelukken? Zou dat niet komen doordat nette en veilige fietsen continu worden gestolen en gemakkelijk via veilingsites hun weg weer vinden naar ‘klanten’. Advertenties van één dag en dat is geen nepnieuws. Maar de overheid grijpt niet in.

Paul Bohte, Amsterdam

POPULAIRE VIDEO'S