Nieuws/Binnenland
1659707184
Binnenland

Grapperhaus en KNVB clashen over racisme

DEN HAAG - Voetbalbond KNVB moet meer doen tegen racisme en discriminatie in het voetbal, vindt justitieminister Ferd Grapperhaus. Maar wat de bond betreft doen zij al ontzettend veel. Die ketst de bal juist terug. „Mooi dat de minister dan nu ook echt zijn rol gaat pakken om racisme in de samenleving aan te pakken en dit soort individuen strafrechtelijk te vervolgen.” Grapperhaus schreef maandag een brief naar de KNVB naar aanleiding van de racistische spreekkoren bij FC Den Bosch op zondag. De minister riep de KNVB op „meer concrete acties” te ondernemen tegen dergelijk racisme. De gebeurtenissen van zondag maken volgens hem duidelijk dat „dit onderwerp hoog op de prioriteitenlijst” van de voetbalbond moet komen. Hij wil daarover met de bond in gesprek.

De KNVB reageerde met een statement waarin een waslijst van punten werd aangestipt waarop de bond racisme al probeert aan te pakken. „De minister vindt in ons een partner om dit maatschappelijke probleem aan te pakken. Onze eerdere acties, voorlichting, oproep en handhaving richten zich allemaal hierop.”

Maar de bond maakt, zonder het met zoveel woorden te zeggen, ook duidelijk dat ze wil dat juist Grapperhaus harder optreedt. Een woordvoerder wil dat verder niet verduidelijken. Bondscoach Ronald Koeman onderstreepte tijdens een persconferentie rond het Nederlands Elftal echter dat hij wil dat de politiek meer doet en veel harder optreedt tegen racisme. „In Nederland zijn we veel te makkelijk. We accepteren alles”, zei hij.

Grapperhaus wil echter weten wat de clubs hebben gedaan met de daarvoor opgestelde richtlijn. De eerste reactie van FC Den Bosch, die volgens velen de spreekkoren eerder bagatelliseerde en vergoelijkte dan aan de kaak stelde, stelt hem niet gerust. De KNVB heeft eerder beloofd werk te maken van de strijd tegen discriminatie, brengt Grapperhaus in herinnering.

Kan de voetbalbond clubs niet straffen voor racistische uitlatingen door bijvoorbeeld punten af te trekken, vraagt de minister zich af. Ook wil hij weten of voetballers en andere rolmodellen misschien kunnen helpen in de strijd tegen discriminatie. Hij biedt ook de hulp van het ministerie aan. „Civielrechtelijke maatregelen alleen zijn onvoldoende.”

safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd
safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd