Nieuws/Binnenland
1660943235
Binnenland

’Straf verspreiders van gemanipuleerde naaktbeelden’

DEN HAAG - Gemanipuleerde naaktfoto’s en filmpjes verspreiden zonder toestemming van degene die in beeld is moet „zo snel mogelijk” strafbaar worden. Met dat voorstel komen CDA en GroenLinks woensdag bij het debat over de justitiebegroting.

Volgens de partijen is er nu nog geen juridische mogelijkheid om verspreiders van dergelijke nepfilmpjes, die vaak echte schade berokkenen aan de slachtoffers, aan te pakken.

Het gaat om zogeheten DeepNudes, een variant op DeepFakes. In die video’s laat speciale software mensen dingen zeggen of doen die in werkelijkheid nooit zijn gebeurd. DeepNudes doen iets soortgelijks, maar de software ’kleedt’ degene uit die op een foto staat.

’Strafrecht achterhaald’

Volgens GroenLinks-Kamerlid Kathalijne Buitenweg loopt het strafrecht nog achter op de ontwikkelingen in „de digitale wereld.” Samen met CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg wil zij dat minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid werk maakt van strafbaarstelling. Ook willen zowel Buitenweg als Van Toorenburg dat er wordt nagedacht over het reguleren van alle gemanipuleerde filmpjes, de DeepFakes.