Nieuws/Binnenland
1662034052
Binnenland

VVD'er Bruijn nieuwe voorzitter Eerste Kamer

Jan Anthonie Bruijn (VVD)

Jan Anthonie Bruijn (VVD)

Den Haag - VVD’er Jan Anthonie Bruijn is door de Eerste Kamer gekozen tot nieuwe voorzitter. Hij troefde na drie stemrondes GroenLinkser Ruard Ganzevoort af.

Jan Anthonie Bruijn (VVD)

Jan Anthonie Bruijn (VVD)

Bruijn was vooraf al de grote favoriet. Hij is hoogleraar immunopathologie aan de Universiteit Leiden en al dik zeven jaar senator. Hij wordt gezien als slimme politicus die rap van de tongriem is gesneden.

In totaal deden vier kandidaten een poging om de voorzittershamer te bemachtigen. Naast Bruijn en Ganzevoort staken FvD’er Toine Beukering en D66’er Joris Backer hun vinger op. Zij vielen in de tweede ronde af.

In de laatste, bepalende stemronde trok Bruijn aan het langste eind. Hij kreeg 34 stemmen, zijn opponent Ganzevoort 28 stemmen.

Forum stemt blanco

Elf senatoren stemden blanco. Dat waren Forummers, verklapt FvD-senator Annabel Nanninga. „We hadden alleen nog maar de keuze uit een VVD’er of een GroenLinkser. Hoe kun je daar nou op stemmen? Of je nou door de kat of de hond gebeten wordt...”

Door de blanco stemmen werd het voor Jan Anthonie Bruijn toch nog even spannend. Hij wist slechts zes stemmen meer binnen te slepen dan Ganzevoort. Meestal is het verschil groter.

Bruijn volgt partijgenote Ankie Broekers-Knol op, die inmiddels staatssecretaris (Asiel) is. „Ik kan aan Ankie een voorbeeld nemen”, zegt een dolblije Bruijn in eerste reactie.

Ruard Ganzevoort steekt op zijn beurt zijn teleurstelling niet onder stoelen of banken. „Ja, toch jammer”, zegt hij. „Als je meedoet aan een race, doe je toch mee om te winnen.”