Nieuws/Buitenland
1663524388
Buitenland

Protasevitsj verschijnt op staats-tv Wit-Rusland en prijst Loekasjenko

MINSK - De gevangen Wit-Russische journalist Roman Protasevitsj is donderdag op de staatstelevisie van zijn land verschenen. De dissident maakte een ongemakkelijke indruk. Hij erkende dat hij vorig jaar had opgeroepen tot protesten en liet zich lovend uit over de Wit-Russische leider Aleksandr Loekasjenko

Voor de uitzending op de zender ONT zei de mensenrechtenorganisatie Viasna dat Protasevitsj onder dwang van de Wit-Russische veiligheidsdiensten moet hebben gesproken. „Alles wat Protasevitsj zal zeggen is onder dwang gezegd, op zijn minst psychologische dwang”, zei een woordvoerder van Viasna voordat het interview werd uitgezonden.

Het regime in Minsk dwong eind mei een vliegtuig van Ryanair op weg naar de Litouwse hoofdstad Vilnius, met onder anderen Protasevitsj aan boord, een tussenlanding te maken. Protasevitsj en zijn Russische vriendin Sofia Sapega werden meteen gearresteerd. Deze staatskaping leidde tot grote internationale verontwaardiging en tot maatregelen tegen het regime van Loekasjenko.