Nieuws/Binnenland

Leeggeroofde BMW wel weer ’keurig afgesloten’

Plunderplaag breidt zich uit naar Wassenaar

Door Lieke Jongbloed

Een van de geplunderde auto’s in Wassenaar wordt weggesleept.

Een van de geplunderde auto’s in Wassenaar wordt weggesleept.

Anton Overklift

Den Haag/Wassenaar - De bende die afgelopen weken diverse wijken in Den Haag duurdere auto’s plunderde heeft zijn werkterrein uitgebreid. Afgelopen weekeinde was het raak in villadorp Wassenaar. In een nacht werden in verschillende straten diverse wagens compleet leeggeroofd.

Een van de geplunderde auto’s in Wassenaar wordt weggesleept.

Een van de geplunderde auto’s in Wassenaar wordt weggesleept.

Anton Overklift

„Het is echt een plaag. Ze hebben hier flink huisgehouden”, verzucht een van de slachtoffers. Zijn BMW werd van binnen compleet gestript. Net als in Den Haag waar de laatste tijd tientallen autobezitters de dupe werden van de roversbende was er geen enkele braakschade. „Sterker nog, alles was eruit maar daarna hebben ze de wagen weer keurig afgesloten.”

Overigens was Wassenaar in de eerste week van het jaar ook een duidelijk doelwit van de vermoedelijk Oost-Europanen die de onderdelen in hun thuisland proberen te verkopen. Hierna was het vooral raak in de Haagse Vogelwijk. Inmiddels lijkt Wassenaar weer vol in de belangstelling te staan van de boeven.

In alle gevallen misbruiken de dieven, zo stelt ook de politie, het signaal van de zogenaamde keyless entry. Hierbij gaat een auto open als de bezitter van de slimme sleutel in de buurt komt. „Maar ze zijn in staat om dat signaal van buiten op te vangen als de sleutel binnen ligt. We adviseren dan ook dit te laten deactiveren”, aldus de politie in een eerdere waarschuwing.

Een woordvoerder van BMW Nederland zegt het probleem te herkennen. „Dit is bij meerdere merken het geval. Wij zijn in ieder geval bezig om de beveiliging voor de nieuwere modellen aan te passen. Zo hebben we het nu al onmogelijk gemaakt dat de onderdelen uit bepaalde modellen ingepast kunnen worden in andere”, geeft de woordvoerder aan.

De politie laat weten extra in te zetten door zowel opvallend als onopvallend te surveilleren. „De meeste inbraken vinden plaats tussen 2 en 5 uur ’s nachts”, aldus de politiewoordvoerder.

De gedupeerde Wassenaarder vond het overigens vreemd dat de politie na de melding niet even poolshoogte kwam nemen. „Forensisch specialisten komen bij dit soort zaken alleen als daar aanleiding voor is. Er moeten dan sporen zijn die zij veilig kunnen stellen”, geeft de politie als reden aan. „We vragen inwoners zelf alert te zijn en eventuele opvallende zaken zo snel mogelijk te melden.”