Nieuws

Column: Zzp vs Belastingdienst

Door Jerry Helmers

Jur Engelchor

Ik sluit niet uit dat ik binnenkort de Belastingdienst achter me aan krijg. Nee, niet vanwege de wet DBA. Die wet is namelijk helemaal geen probleem. (Voor niemand, trouwens). In de afgelopen weken heb ik echter niet kunnen voldoen aan een specifieke wettelijke verplichting.

Jur Engelchor

Het gaat om de IB47. Niet elke ondernemer zal daarmee te maken hebben, maar wel die ondernemers die af en toe een uitbetaling doen aan derden die geen ondernemers zijn. Dat kan namelijk. Zo heb ik in het laatste kwartaal van 2017 een niet-ondernemer iets betaald. Staat keurig in de boekhouding.

Maar een dergelijke betaling moet je wel apart aanmelden bij de Belastingdienst. Maar ja, wát als het niet lukt om dat aan te melden?

Verplicht registreren

Als eerste ben je in het kader van de regels van de IB47 verplicht om een e-mail te sturen naar het e-mailadres gegevensuitwisseling (@) belastingdienst.nl. Je moet je namelijk registreren als zogenaamde ‘aanleveraar’. Echter, meteen een probleem in januari. Het mailadres, dat op verschillende pagina’s op de site van de belastingdienst staat vermeld, bestaat niet. Ik ontvang steeds foutmeldingen. Sterker nog: mijn Outlook meldt dat het mailadres niet bestaat, op het moment dat ik het intyp.

Oké. Kan gebeuren. Dan maar even bellen met de Belastingdienst.

D-dos aanval?

Een aardige dame aan de lijn gehad, mevrouw van der Eijnden. Ik noem haar naam bewust, omdat ze haar best voor mij deed. Ook zij snapte niet waarom het e-mailadres niet werkt. Toevallig was op die dag in het nieuws dat er een (Russische?) D-dos-aanval was; ze suggereerde nog dat het wellicht daarmee te maken had. Grappend hadden we het aan de telefoon over Poetin die nu ook de zzp’ers van Nederland een hak wil zetten. Ze heeft intern overal rondgevraagd.

Uiteindelijk kwam ze bij me terug, aan de telefoon. Ze vertelde me dat ik binnen enkele dagen teruggebeld zou worden door haar collega. Ik hoorde dat ze de interne notitie in haar systeem intypte. Ze attendeerde me er bovendien op dat desbetreffende collega mij zou bellen vanaf een ‘onbekend nummer’. Iets wat standaard is bij de Belastingdienst.

Prima.

Screenshots

U begrijpt het al. Nog steeds niet teruggebeld. Het is inmiddels half februari en de deadline om aan mijn administratieve en fiscale verplichting te voldoen, 1 februari, is verstreken. Natuurlijk heb ik alle foutmeldingen die ik ontving, goed bewaard. Ook heb ik screenshots gemaakt van de pagina’s van de Belastingdienst waarop staat wat je moet doen. (Maar, wat dus niet kan).

Wordt dit nu een Kafka-iaanse strijd? Ik voldoe namelijk graag aan wet- en regelgeving. Ik ben echt van de Law & Order. Maar wat voor gevolgen kan dit voor mij hebben (een boete?) als blijkt bij een controle achteraf dat ik de specifieke IB47-gegevens niet heb aangemeld?

Is het niet bijzonder dat schijnbaar eenvoudige zaken simpelweg niet (kunnen) werken in Nederland. Of, dat we die dingen niet aan de praat krijgen. Of, dat je gewoon niet wordt teruggebeld.

Nu ja. We zullen het zien. Ik ben een eerlijke zzp’er. Bij deze dus de publieke bevestiging in de Wakkere Krant van Nederland. Maar de Belastingdienst kan daar anders over denken. Deze column gebruik ik dan ook als eventueel bewijsmateriaal. Dat ik echt mijn best heb gedaan.

Leuker kan ik het voor mezelf daarmee even niet maken. Ik hoop, wel makkelijker.