Nieuws/Binnenland
1663922
Binnenland

Ontknoping nadert voor omstreden donorwet

Pia Dijkstra (D66) in de Eerste Kamer tijdens het debat over het donorregistratiesysteem.

Pia Dijkstra (D66) in de Eerste Kamer tijdens het debat over het donorregistratiesysteem.

Den Haag - De Eerste Kamer hakt vandaag de knoop door over de donorwet van D66. Garantie dat het omstreden plan het haalt is er nog steeds allerminst, maar indienster Pia Dijkstra mag hoop blijven koesteren nu ingewijden voorzichtig melden dat een aanzienlijk deel van de VVD naar een ’ja’ neigt.

Pia Dijkstra (D66) in de Eerste Kamer tijdens het debat over het donorregistratiesysteem.

Pia Dijkstra (D66) in de Eerste Kamer tijdens het debat over het donorregistratiesysteem.

Volg het debat vanmiddag (vanaf 13.30 uur) rechtstreeks via de tweets van parlementair verslaggeefster Inge Lengton.

Zelden leidde een initiatiefwet tot meer beroering. Het paradepaardje van D66 kent felle voorstanders en even felle tegenstanders. Het plan had eigenlijk niet door de Tweede Kamer moeten komen, maar door een blunder van Kamerlid Wassenberg (PvdD) die de trein miste, haalde het de krapst mogelijke meerderheid. Nu is het aan de senaat om een oordeel te vellen over een nieuw systeem voor het registreren van orgaandonoren.

Verdeeld

Volgens de bronnen is de VVD tot op het bot verdeeld over de kwestie. De fractie is met dertien zetels de grootste in de senaat. Zo rond de helft van de liberale senatoren zou overwegen om steun te geven, wordt gemeld. Benadrukt wordt dat er nog stevig over het plan wordt gedubd.

50Plus maakte gisteravond bekend dat senator Jan Nagel ermee in zal stemmen, maar collega Martine Baay niet. Voor haar is de wet een ’te grote inbreuk op de onaantastbaarheid van het menselijk lichaam’.

Het ja-kamp heeft gezien de laatste ontwikkelingen een voorsprong, maar de buit is voor D66 zeker nog niet binnen. Zo moet er vandaag nog een stevig robbertje worden gevochten over een aanpassing van de wet uit de hoed van PvdA. De partij wilde het liefst zwart op wit dat nabestaanden straks het eindoordeel mogen vellen over al dan niet doneren. GroenLinks, 50PLus en OSF steunden dat.

PvdA zwakt af

Een aantal juristen in de Eerste Kamer maakte echter gehakt van het PvdA-plan, waarna de sociaaldemocraten het prompt afzwakten. Ook die afzwakking werd aanvankelijk gefileerd, maar PvdA-senator Jopie Nooren denkt nu de gulden middenweg te hebben gevonden en twijfelaars met een kleine aanpassing alsnog over de streep te kunnen trekken. Of dat lukt, moet blijken. Vooral 1-mansfractie OSF lijkt nog niet overtuigd. Senator Henk ten Hoeve baalt als een stekker dat de motie is afgezwakt. Ook zijn stem kan vanmiddag doorslaggevend zijn.

Rond 13.45 uur wordt het bloedstollende donordebat heropend. Daarna is het plan dat er hoofdelijk over de kwestie wordt gestemd.

PVV, CU, PvdD zijn felle tegenstanders van de donorwet. CDA, PvdA en GroenLinks stemmen verdeeld. SP en D66 meldden eerder unaniem voor te zijn.

De voorstanders gaan ervan uit dat de nieuwe wet meer donoren zal opleveren en er meer mensen een levensreddende transplantatie zullen krijgen. De tegenstanders vinden het moeilijk te verteren dat de overheid meer zeggenschap zou krijgen over orgaandonatie. D66 wil namelijk dat mensen die zich niet als donor laten registreren in het systeem worden gezegd als mensen die ’geen bezwaar’ hebben tegen orgaandonatie. Nu is dat nog 180 graden andersom.