Nieuws

STARTER VAN DE WEEK Coco cake zet in op luxe

Droomtaart op bestelling

Door Gabi Ouwerkerk

Minkyung Hwang Bovenkerk vervaardigt de rijk gedecoreerde taarten nu nog in haar eigen keuken.

Minkyung Hwang Bovenkerk vervaardigt de rijk gedecoreerde taarten nu nog in haar eigen keuken.

RICHARD MOUW

Amsterdam - Op de vraag of ze op dit moment niet liever in haar vaderland zou zijn, antwoordt de 38-jarige Minkyung Hwang Bovenkerk ontkennend. Wel met een kleine aarzeling, want de Zuid-Koreaanse is gek op sport en had graag de Olympische Spelen willen bezoeken. Maar terwijl in Zuid-Korea om goud wordt gestreden, is Minkyung in Nederland bezig haar ondernemersdroom waar te maken.

Minkyung Hwang Bovenkerk vervaardigt de rijk gedecoreerde taarten nu nog in haar eigen keuken.

Minkyung Hwang Bovenkerk vervaardigt de rijk gedecoreerde taarten nu nog in haar eigen keuken.

RICHARD MOUW

Het was de liefde die haar twee jaar geleden naar Amsterdam bracht. Maar Minkyung hoopt hier ook een andere passie tot bloei te laten komen: ambachtelijke taarten maken met sierlijke decoratie.

Ze was in 2017 één van de 76 in Zuid-Korea geboren ondernemers die in Nederland een bedrijf begonnen. In totaal stonden er vorig jaar 519 bedrijven bij de KvK ingeschreven met een uit het Aziatische land afkomstige eigenaar.

Hoewel Minkyung de fijne kneepjes van het decoreren in Zuid-Korea heeft geleerd, geeft ze aan dat het allesbehalve typisch Zuid-Koreaans is. „Het komt uit de Westerse cultuur. Mijn lerares heeft het bloemen maken van suikerfondant zelf in Groot-Brittannië geleerd. Ik had dan ook niet gedacht dat ik er ooit mijn geld mee zou kunnen verdienen, want in Korea is er bijna geen markt voor gedecoreerd gebak.”

In Amsterdam zag de voormalig lerares Engels hoe anders dat hier is. Het aantal ambachtelijke taartenmakers in Amsterdam groeit snel. Aan de overkant van haar straat zit zelfs één van de grootste. Ze reageert verlegen als haar gevraagd wordt hoe ze zich gaat onderscheiden: „Ik denk dat ik hele mooie taarten kan maken. En smaakvol.”

Hoewel ze pas sinds enkele maanden professioneel aan de slag is, heeft ze al een aantal mooie opdrachten binnengehaald. „Voor een jubilerend bedrijf heb ik voor alle vestigingen een taart mogen maken. Niet alleen het bakken en decoreren was leuk. Ik heb ze samen met mijn man ook rondgebracht. Als je binnenkomt met een mooie taart, verschijnt er bij iedereen een lach op het gezicht.”

Ze maakt ook kindertaarten en geboorte gebak, maar richt zich vooral op het luxe segment. „Ik hou van elegante taarten. Bloemen van botercrème maken is mijn specialiteit, al kan ik er ook van genieten om cartoonkarakters zo goed mogelijk te laten lijken.” Workshops geeft ze ook. In kleine groepjes, want ze werkt nog vanuit haar eigen keuken op de achtste verdieping van een appartementencomplex. Wel met professionele apparatuur, zoals een voedselprinter zodat taarten desgewenst voorzien kunnen worden van foto’s of bedrijfslogo’s.

Ze combineert het ondernemerschap nu nog met Nederlandse les. Zodra ze de taal onder de knie heeft wil ze opschalen. „Binnen drie jaar heb ik een eigen ruimte”, klinkt het ambitieus. „Op de begane grond, zodat mensen mijn werk vanaf de straat kunnen zien.”