Nieuws/Binnenland
1665514038
Binnenland

Honden moeten Nunspeetse schaapskuddes beschermen tegen wolven

Een ooi met haar lammetjes in de wei.

Een ooi met haar lammetjes in de wei.

NUNSPEET - Nunspeet heeft met financiële steun van de provincie Gelderland kuddebeschermingshonden aangeschaft. Vanaf volgende week lopen de honden mee met de schaapskuddes over de Veluwse heidevelden om de dieren te beschermen tegen aanvallen van wolven. De komende twee jaar moet blijken of de bewaking door honden succesvol is, aldus de gemeente.

Een ooi met haar lammetjes in de wei.

Een ooi met haar lammetjes in de wei.

In de omgeving van Nunspeet lopen verschillende schaapskuddes om de natuurterreinen van de gemeente, van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer te begrazen. De herders zijn blij met de komst van de kuddebewakingshonden. „Het is een zo natuurlijk mogelijke maatregel, die geen gevaar oplevert voor bewoners, recreanten en toeristen in het gebied”, zegt herder Daphne van Someren. In het buitenland zijn goede ervaringen opgedaan met kuddebewakingshonden. Een eerder experiment in Nederland wees uit dat het inzetten van bewakingshonden nogal kostbaar is.

Op de terreinen waar kuddes met de Spaanse waakhonden lopen, komen waarschuwingsborden te staan, aldus de gemeente. Want herders, schapen en honden moeten nog aan elkaar wennen. Daarvoor loopt de komende tijd een deskundige mee. De herder houdt de waakhonden vooralsnog aan de riem. Passanten moeten minimaal 25 meter afstand houden tot de kudde en deze rustig laten passeren. Dat geldt ook voor mountainbikers en paardrijders. De kuddehonden mogen niet geaaid worden.

Wolf nu in heel Nederland gezien behalve in Zuid-Holland

De wolf is sinds deze maand in bijna heel Nederland opgedoken. Alleen in Zuid-Holland zijn nog geen sporen of beelden van het roofdier gevonden. In Gelderland en Drenthe hebben wolven een territorium uitgekozen. In veel andere provincies zoals Noord-Holland zijn wel sporen van een wolf gevonden, maar gaat het vermoedelijk om een zwerfwolf, op zoek naar een eigen onderkomen.