Nieuws/Buitenland
1666037134
Buitenland

VS klagen Chinezen en Maleisiërs aan voor hackoperaties

Beeld ter illustratie.

Beeld ter illustratie.

WASHINGTON - Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft vijf Chinezen en twee Maleisische zakenlieden aangeklaagd in een grote zaak waarbij wereldwijd meer dan honderd bedrijven zijn gehackt. De aanvallen vereenvoudigden de diefstal van belangrijke bedrijfsinformatie en klantgegevens en broncodes, aldus het departement.

Beeld ter illustratie.

Beeld ter illustratie.

De verdachten zouden computerfabrikanten, softwareontwikkelaars, telecomproviders, socialmediabedrijven, gamemakers, ngo’s, universiteiten en denktanks hebben gehackt. Daarnaast zouden ze regeringen en pro-democratische politici en activisten in Hongkong hebben bespioneerd.

De twee Maleisiërs zijn in hun land land opgepakt, maar China kreeg kritiek vanwege het beschermen van cybercriminelen die nuttig kunnen zijn voor de regering in Peking.

Het ministerie kreeg afgelopen maand honderden internetaccounts, servers en websites in het vizier die de hackers gebruikten voor de verkregen data. De operatie, al langer bekend bij cyberveiligheidsexperts, werd niet gerund door de Chinese overheid, maar een van de hackers heeft gezegd dat hij bescherming genoot van de Chinese veiligheidsdiensten.

„Sommige van deze criminelen geloofden dat hun band met de Chinese overheid hun een vrijbrief gaf om over de hele aardbol te hacken en stelen”, aldus aanklager Michael Sherwin.

Softwareconcern Microsoft heeft manieren gevonden om de hackers te stoppen en speelde volgens de autoriteiten een belangrijke rol om hen te neutraliseren.