Nieuws/Buitenland

Oxfam moet namen medewerkers bekendmaken

Londen - Oxfam-medewerkers die zich schuldig hebben gemaakt aan wangedrag op seksfeesten, moeten met naam en toenaam bekend worden gemaakt zodat ze vervolgd kunnen worden. Dat heeft de Britse minister van Ontwikkelingssamenwerking, Penny Mordaunt, laten weten.

Mordaunt heeft de hulporganisatie de opdracht gegeven om al het bewijsmateriaal over vermeend grensoverschrijdend gedrag van zijn personeel aan een groot aantal wetshandhavingsinstanties te sturen. Dat maakt de weg vrij voor vervolging van de verdachten.

Groot-Brittannië zal de steun aan hulporganisaties stopzetten als die zich niet aan een aantal voorwaarden houden, zei Mordaunt eerder.

Wangedrag

Vorige week meldde Oxfam dat een aantal medewerkers van de Britse tak zich in Haïti schuldig had gemaakt aan ernstig wangedrag. Dat erkende de hulporganisatie na berichtgeving door The Times over vermeende seksfeesten met jonge prostituees na de aardbeving in 2010. Oxfam benadrukte wel dat er geen bewijs is gevonden dat minderjarige meisjes betrokken waren bij mogelijke seksfeesten.

De Britse zondagkrant Observer meldde dat medewerkers van Oxfam ook in Tsjaad gebruik hebben gemaakt van de diensten van prostituees. Die zouden in 2006 meerdere keren zijn uitgenodigd om naar de Oxfam-vestiging in het Afrikaanse land te komen. Een stafmedewerker van de hulporganisatie is daarom ontslagen, aldus de Observer. Oxfam kon dit bericht niet bevestigen.

Vanwege het schandaal hebben al ruim zevenhonderd donateurs van de Nederlandse afdeling van Oxfam Novib hun steun opgezegd, bleek zondag. De hulporganisatie heeft er in Nederland zo’n 330.000. Directeur Farah Karimi zei zich diep te schamen, en begrip te hebben voor de woede van de opzeggers.