Nieuws/Buitenland
1666342622
Buitenland

Oppositieleider Wit-Rusland: ’We vrezen voor het leven van Roman’

Svetlana Tichanovskaja

Svetlana Tichanovskaja

LONDEN - De Wit-Russische oppositieleider in ballingschap Svetlana Tichanovskaja vreest voor het leven van oppositielid en journalist Roman Protasevitsj. Hij werd zondag gearresteerd nadat het vliegtuig waarin hij zat een gedwongen landing moest maken in Wit-Rusland.

Svetlana Tichanovskaja

Svetlana Tichanovskaja

Ze zei dat Protasevitsj een vooraanstaand tegenstander van president Aleksandr Loekasjenko is. „We zijn echt bang, niet alleen voor zijn vrijheid, maar voor zijn leven”, vertelde ze vanuit Litouwen aan Sky News.

De journalist verbleef in ballingschap en riskeert in Wit-Rusland de doodstraf. Lokale media meldden dat de Wit-Russische autoriteiten het vliegtuig tot landen hadden gedwongen om Protasevitsj te arresteren.

De autoriteiten in Wit-Rusland zeggen dat ze legaal handelden toen ze zondag het passagiersvliegtuig lieten landen in Minsk. Het land beschuldigt het Westen ervan ongegronde beweringen te doen om politieke redenen.

„Het lijdt geen twijfel dat de acties van onze bevoegde autoriteiten volledig in overeenstemming waren met de geldende internationale regels”, aldus een woordvoerder van het Wit-Russische ministerie van Buitenlandse Zaken Anatoly Glaz.

De regering van president Alexandr Loekasjenko wekte zondag wereldwijd woede door Ryanair-vlucht van Athene naar Vilnius in Litouwen te onderscheppen en een van de passagiers, oppositielid en journalist Roman Protasevitsj, in Minsk te arresteren. Mede-oppositieleden vrezen voor zijn leven.

Westerse leiders noemden het een „daad van staatsterrorisme” en verwacht wordt dat de EU maandagavond de sancties tegen Wit-Rusland zal verscherpen. Ierland beschreef de gedwongen omleiding van de vlucht van de Ierse luchtvaartmaatschappij als „een door de staat gesteunde daad van luchtpiraterij.”

Rusland: geschokt

Rusland zegt geschokt te zijn door de westerse verontwaardiging over het incident in Wit-Rusland.

„We zijn geschokt dat het Westen het incident in het Wit-Russische luchtruim ’schokkend’ noemt”, zei de woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken Maria Zakarova op Facebook. Ze beschuldigt op haar beurt de westerse naties van „ontvoeringen, gedwongen landingen en illegale arrestaties.” Als voorbeeld noemde ze de gedwongen landing in 2012 in Oostenrijk van een toestel met de toenmalige Boliviaans president Evo Morales aan boord.

De Wit-Russische autoriteiten hebben zondag een vliegtuig van Ryanair gedwongen te landen na een, wat later bleek, valse bommelding. Daarop hebben ze het Wit-Russisch oppositielid en journalist Roman Protasevitsj, die aan boord zat, aangehouden. De actie werd veroordeeld door Europese landen, de Verenigde Staten en de NAVO.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop