Nieuws/Buitenland
1666757903
Buitenland

’Linkse betogers mogen meer dan rechtse’

Wordt van linkse betogers meer getolereerd dan van rechtse? De Belgische politie denkt van wel.

Wordt van linkse betogers meer getolereerd dan van rechtse? De Belgische politie denkt van wel.

Brussel - De Belgische politievakbond VSOA klaagt dat linkse betogers in Brussel veel meer mogen dan demonstreerders met een rechtse achtergrond.

Wordt van linkse betogers meer getolereerd dan van rechtse? De Belgische politie denkt van wel.

Wordt van linkse betogers meer getolereerd dan van rechtse? De Belgische politie denkt van wel.

„Als morgen een rechtse organisatie aankondigt dat ze in Brussel gaan betogen, dan wordt de toegang tot de hoofdstad al afgesloten vanaf de ring. En nu werd er toestemming gegeven aan een groepering die op voorhand aankondigde ongehoorzaam te zullen zijn.”

Patrick Roijens van politievakbond VSOA zei dat op een Belgische radiozender. „Rechtse betogingen worden altijd strenger bekeken dan linkse. Dit kan niet meer.”

Zaterdag was in Brussel een betoging van ’Extinction rebellion’, de harde kern van de klimaatbeweging. Op voorhand werd aangekondigd dat de betogers zich „ongehoorzaam” zouden gedragen, dat ze de tuinen van het koninklijk paleis zouden bezetten.

Dat lukte niet, maar in de plaats werd het naburige Koningsplein wel een tijdlang ingenomen en probeerden de betogers zich ook een toegang te verschaffen tot het koninklijk domein van het aangrenzende Paleizenplein, zo schrijft Het Nieuwsblad.

Schoongeveegd

Aan het eind van de dag moest de politie met wapenstok, waterkanon en pepperspray een plein schoonvegen. 435 mensen werden aangehouden.

Roijens: „Iedereen heeft het recht om vreedzaam te betogen, om zijn vrij mening te uiten op straat. In eerste instantie zullen we dus nooit hardhandig optreden, maar altijd in overleg proberen te gaan. Maar op een gegeven moment moet je die tramlijn wel vrijmaken, . Die passagiers hebben ook het recht om zich te verplaatsen. Als er niet geluisterd wordt, moeten wij wel geweld gebruiken.”

Roijens geeft toe dat het politieoptreden uit de hand is gelopen, maar vraagt zich af waarom de betoging werd toegelaten. „Het gaat om een actie van een groep die op voorhand verklaarde: wij zijn rebels, wij zijn ongehoorzaam en gaan proberen binnen te dringen in een neutrale, verboden zone. Als het stadsbestuur zo’n aanvraag binnenkrijgt, moeten ze de afweging maken: laten doorgaan of niet?”

Pispaal

Volgens Roijens wordt bij de vergunningverlening met twee maten gemeten.. „We zien het heel vaak in Brussel. Dat is de grote frustratie van de mensen in het veld. Zij zien ook dat wanneer bepaalde groeperingen gaan betogen, dat de tolerantiegrens vaak veel hoger ligt dan bij andere betogingen.”

„Rechtse betogingen worden altijd veel strenger bekeken dan linkse. Als morgen een rechtse organisatie aankondigt dat ze in Brussel gaan betogen, dan wordt de toegang tot de hoofdstad al afgesloten vanaf de ring. En nu werd er toestemming gegeven aan een groepering die op voorhand aankondigde ongehoorzaam te zullen zijn. En nu is de politie weer de pispaal. Onze mensen vragen gewoon duidelijkheid, zodat ze goed weten hoe ze moeten optreden en hoe ver ze kunnen gaan. Die duidelijkheid is er nu niet, waardoor de agenten op het terrein vaak ter plekke moeten improviseren en achter de feiten aanhollen,” zegt hij tegen de krant.

„Wij vragen gewoon neutraliteit. Dat er op dezelfde manier beslist wordt, wie er ook komt betogen. Dit kan niet meer.”