Nieuws/Buitenland
1667152451
Buitenland

Coronavaccin vanaf volgende week beschikbaar in VK

LONDEN - Het coronavaccin van de Amerikaanse farmaceut Pfizer en de Duitse biotechnoloog BioNTech is goedgekeurd voor gebruik in het Verenigd Koninkrijk. Het vaccin wordt vanaf volgende week beschikbaar.

Het Verenigd Koninkrijk is daarmee het eerste land in de wereld dat groen licht geeft voor gebruik van dat vaccin. De Britse overheid stemde in met een aanbeveling van toezichthouder Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA) om het vaccin goed te keuren en te gaan gebruiken.

Minister van Volksgezondheid Matt Hancock noemt de goedkeuring fantastisch nieuws. Hij zegt dat vijftig ziekenhuizen klaar zijn om het middel te ontvangen. Ook worden grote vaccinatiecentra opgezet, bijvoorbeeld in conferentiecentra. „Begin volgende week gaan we een programma lanceren om mensen in dit land te vaccineren tegen Covid-19”, zei de minister tegen Sky News. Het vaccin van Pfizer en BioNTech zou voor 95 procent effectief zijn bij het bestrijden van het virus.

Hancock erkent dat de inzet van het vaccin gepaard gaat met logistieke uitdagingen. Het middel moet volgens hem bijvoorbeeld bij min 70 graden opgeslagen worden. De minister zegt dat wordt begonnen met vaccineren van de meest kwetsbare groepen, zoals ouderen en mensen in verzorgingstehuizen. Het dodental door corona in het Verenigd Koninkrijk ligt op bijna 60.000 met meer dan 1,6 miljoen besmettingen.

Mogelijk later groen licht voor VS en Europese Unie

Topman Albert Bourla van Pfizer zegt dat de Britse overheid met de goedkeuring snelle actie onderneemt om haar bevolking te beschermen en dat wordt gerekend op meer goedkeuringen voor het vaccin. Er lopen nog aanvragen voor goedkeuring bij de Europese en Amerikaanse medicijnautoriteiten. Mogelijk kan later deze maand groen licht komen in de Verenigde Staten en de Europese Unie voor het vaccin van Pfizer en BioNTech.

Het circa 66 miljoen inwoners tellende Verenigd Koninkrijk heeft volgens de BBC 40 miljoen doses van het vaccin besteld. Daarmee kunnen 20 miljoen mensen worden ingeënt. De eerste 800.000 doses zouden de komende dagen het land ingevoerd moeten worden.

In Nederland worden mogelijk begin januari de eerste mensen ingeënt tegen Covid-19, zei minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) deze week. Hij hield nog wel een slag om de arm omdat het Europees Medicijn Agentschap (EMA) de vaccins nog moet goedkeuren.

Het middel van BioNTech/Pfizer kan nog voordat het is toegelaten op de markt al aan Nederland worden geleverd. Zodra de toestemming er is, kan dan meteen worden begonnen met het vaccineren.