Nieuws/Buitenland
1667721583
Buitenland

Nieuw-Zeeland versoepelt lockdown

’We hebben verwoestende coronagolf gestopt’

Premier Jacinda Ardern

Premier Jacinda Ardern

WELLINGTON - Nieuw-Zeeland versoepelt volgende week de landelijke lockdown die verspreiding van het coronavirus moet voorkomen. De maatregelen kunnen volgens premier Jacinda Ardern deels worden afgebouwd omdat succes is geboekt bij de strijd tegen het virus.

Premier Jacinda Ardern

Premier Jacinda Ardern

„We hebben voor elkaar gekregen wat maar weinig landen is gelukt”, zei Ardern. „We hebben een verwoestende golf gestopt.” De premier beklemtoonde wel dat ze wil voorkomen dat de geboekte vooruitging weer teniet wordt gedaan.

Iets meer vrijheid

Nieuw-Zeelanders krijgen vanaf 27 april weer iets meer vrijheid. Sommige bedrijven en scholen kunnen de deuren weer openen. Ook mogen groepen van maximaal tien mensen weer samenkomen voor bijvoorbeeld bruiloften of begrafenissen.

Het land voerde de strenge maatregelen eind maart in. De regering sloot de grenzen en niet-essentiële bedrijven en winkels moesten de deuren sluiten. Inwoners kregen het verzoek zo veel mogelijk thuis te blijven en aan social distancing te doen.

In Nieuw-Zeeland zijn twaalf patiënten overleden aan de gevolgen van Covid-19, veel minder dan in het grote buurland Australië.