Nieuws/Buitenland
166780465
Buitenland

Dodental door uitbraak westnijlvirus in Spanje stijgt naar 4

MADRID - Het dodental door een uitbraak van het westnijlvirus in Zuid-Spanje, dat wordt verspreid door muggen, is gestegen tot vier.

Een 87-jarige vrouw die met de ziekte in het ziekenhuis werd opgenomen in de stad Puerto Real in de zuidwestelijke provincie Cadiz, is het laatste dodelijke slachtoffer van de uitbraak, zei de gezondheidsafdeling van de regionale regering van Andalusië.

Drie andere ouderen zijn overleden aan de ziekte in de naburige provincie Sevilla, waar de uitbraak eerder dit jaar begon in de steden Coria del Rio en La Puebla del Rio, beide gelegen naast de moerassen van Guadalquivir.

Tien andere mensen zijn in het ziekenhuis met de ziekte opgenomen in de twee provincies, van wie vier op de intensivecareafdelingen liggen.

Het westnijlvirus kan symptomen veroorzaken die lijken op griep, maar in extreme gevallen kan het resulteren in rillingen, koorts, coma en een dodelijke zwelling van het hersenweefsel, bekend als encefalitis. Het kan ook meningitis (hersenvliesontsteking) veroorzaken.

Het virus werd voor het eerst ontdekt in Oeganda in 1937 en wordt gedragen door vogels. Muggen brengen het over op mensen.

Moerasgebied

De regionale regering van Andalusië heeft verschillende moerasgebieden besproeid met pesticiden om muggen te doden en het risico op overdracht van het westnijlvirus te verkleinen. Mensen worden aangespoord om klamboes en horren in hun huizen te installeren.